Σύμφωνα με το CNN, η Μπράουν, σήμερα 30 ετών, θα απελευθερωθεί στις 7 Αυγούστου μετά από 15 χρόνια στη φυλακή, όπως ανακοίνωση το γραφείο του κυβερνήτη του Τενεσί. Μετά την αποφυλάκισή της, η Brown θα παραμείνει υπό επίσημη εποπτεία για 10 χρόνια με τους όρους ότι δεν θα παραβιάζει κανέναν πολιτειακό ή ομοσπονδιακό νόμο, θα έχει δουλειά και τα συμμετέχει σε τακτικές συμβουλευτικές συνεδρίες.Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Μπιλ Χάσλαμ, δήλωσε:

 «Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από προσεκτική εξέταση αυτής της τραγικής και πολύπλοκης υπόθεσης. Η Σιντόγια Μπράουν διέπραξε, με δική της ομολογία, ένα φρικτό έγκλημα στην ηλικία των 16 ετών. Ωστόσο, η επιβολή της ποινής ισόβιας κάθειρξης σε μια ανήλικη που θα απαιτούσε να παραμείνει στη φυλακή τουλάχιστον 51 χρόνια χωρίς δυνατότητα έφεσης ήταν πολύ σκληρή, ειδικά μετά από τα τεράστια βήματα που έκανε η κυρία Μπράουν για να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Η αποκατάσταση (ενός κρατούμενου)θα πρέπει να συνοδεύεται από ελπίδα, επομένως παραχωρώ χάρη στην κυρία Μπράουν υπό ορισμένες προϋποθέσεις». Είπε επίσης, «Ελπίζω ότι θα συνεχιστούν σοβαρά οι πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, ιδίως όσον αφορά την καταδίκη των ανηλίκων».

Η Μπράουν δόθηκε μετά τη γέννησή της σε ανάδοχη οικογένεια, καθώς η μητέρα της έκανε χρήση κοκαϊνης και δεν μπορούσε να συντηρήσεις την οικογένειά της. Την υιοθέτησε μια γυναίκα, η Ελενέτ Μπράουν, αλλά η Συντόγια έφυγε από το σπίτι στα 16 της χρόνιας. Έγγραφα που κατατέθηκε σε δικαστήριο το 2014 και δεν είχαν συμπεριληφθεί στην πρώη δίκη αποκάλυψαν επίσης ότι πάσχει από Εμβρυικό Σύνδρομο Αλκοόλης, συνέπεια της βαριάς χρήσης αλκοόλ που έκανε η μητέρα της κατά την κύηση. Όταν βρέθηκε στο δρόμο, η Συντόγια Μπράουν έμπλεξε με έναν προαγωγό, τον Γκάριον ΜακΓκλοθεν, που είχε το παρατσούκλι «Kut-Throat» (cut throat μεταφράζεται σε κόψιμο λαιμού), ο οποίος τη βίαζε και την ανάγκαζε να εκδίδεται για να τους συντηρεί.

Λίγο μετά, ένας 43χρονος κτηματομεσίτης και πρώην στρατιωτικός, ο Τζόνι Άλλεν, την αγόρασε για να περάσουν μια νύχτα μαζί και την οδήγησε στο σπίτι του. Βλέποντας τα όπλα που διατηρούσε ο Άλλεν στο σπίτι του και νιώθοντας ότι επ΄ροκειτο να της κάνει κακό, η Μπράουν αμύνθηκε, χρησιμοποιώντας ένα όπλο που είχε στην τσάντα της για ασφάλεια. Οι δικαστικές αρχές όμως την κατηγόρησαν ότι είχε ως κίνητρο τη ληστεία και όχι την αυτοάμυνα. Όταν ρωτήθηκε γιατί πήρε από το σπίτι χρήματα του Άλλεν, η Μπράουν απάντησε ότι φοβόταν να γυρίσει στον προαγωγό της με άδεια χέρια. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι ήταν 16 ετών, η Συντόγια Μπράουν δικάστηκε ως ενήλικη, κάτι που οδήγησε στην απόφαση για ισόβια κάθειρξη.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της, στη Γυναικεία Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας στο Νάσβιλ, Τενεσί, η Σιντόγια Μπράουν συνέχισε τις σπουδές της μέσω του προγράμματος Lipscomb LIFE και έχει πάρει το πρώτο της πτυχίο.

Η υπόθεση της Brown έχει προσελκύσει την προσοχή διασημοτήτων αλλά και απλών, οι οποίες είχαν κατακλύσει το γραφείο του απερχόμενου Κυβερνήτη με χιλιάδες τηλεφωνήματα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητώντας την απονομή χάριτος στην Brown. Περισσότεροι από 600 χιλιάδες άνθρωποι υπέγραψαν για την ελευθερία της Μπράουν στο διαδίκτυο και μια σειρά από διασημότητες  συσπειρώθηκαν για την απελευθέρωσή της στα social media με το hashtag #freecyntoiabrown.

Η υπόθεση της Μπράουν ήταν το θέμα του ντοκιμαντέρ Me Facing Life: Cyntoia’s Story.

Πηγές: CNN, Washnton Post, New York Times, poli-k.net, lawspot.gr