«Στόχος μας είναι να αντλήσουμε 7 δισ. το 2019 από τις αγορές και όταν είναι κατάλληλη η στιγμή θα γίνει η οριστική έξοδος. Θα έλεγα στην αξιωματική αντιπολίτευση να μη βάλει όλα τα αβγά στο καλάθι ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Την πάτησαν με τις συντάξεις προβλέποντας ότι θα κοπούν, αφού κάηκαν στο χυλό ας φυσήξουν το γιαούρτι. Το επόμενο διάστημα θα αγοράσουμε το χρέος στο ΔΝΤ ή στην ΕΚΤ, ή λίγο από τα δύο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του News 24/7.

Αναφερόμενος στη διαχείριση του τραπεζικού συστήματος και στις συγκρούσεις της κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο Ευκλίδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι «δουλεύουμε ένα σχήμα εγγυήσεων για τη μείωση των κόκκινων δανείων, βοηθά ότι αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, δεν υπάρχει πρόβλημα ευστάθειας” είπε ο υπουργός». Σχετικά με την στάση του Γιάννη Στουρνάρα,  τόνισε ότι «έχουμε διαφωνίες στην πολιτική με τον κ. Στουρνάρα και της ομάδας του. Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η συνεργασία μέσα σε ένα πλαίσιο όπου θα υπήρχαν διαφωνίες. Η ΤτΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Στουρνάρας είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η δημοσιότητα. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι πιο στενά στο ρόλο του».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος των χρεών του κράτους προς ιδιώτες, ο Τσακαλώτος υποστήριξε ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες είναι λίγο πάνω από 2 δισ, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι που ξεχνά να πει η ΝΔ αμφισβητείται στα δικαστήρια. Δημιουργούμε συστήματα ελέγχου ώστε να εκπληρώνονται αυτές οι υποχρεώσεις του κράτους. Είχαμε ένα δημόσιο τομέα που δεν ήταν προσανατολισμένος να λύνει τέτοια προβλήματα».

Ενώ, εκφράζοντας την άποψή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα περάσει από τη Βουλή, που διαχειρίστηκε το θέμα, αλλά «δεν λέει τώρα τίποτα γι αυτό». «Υπάρχει πλειοψηφία και είναι σημαντικό να υπάρξει. Ολοι οι βουλευτές και τα κόμματα πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους. Είναι ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν ο κ. Σημίτης που ήταν οκτώ χρόνια πρωθυπουργός και διαχειρίστηκε αυτό το θέμα να δίνει τρεις συνεντεύξεις και να μην λέει τίποτα γι αυτό το ζήτημα. Τόση ευθυνοφοβία;

Προσωπικά μου κόβει την ανάσα αυτή η στάση. Ο ίδιος προσπάθησε να το λύσει και τώρα δεν λέει τίποτα. Μόνο όταν η Θεσσαλονίκη θα κοιτάζει προς τον Βορρά και όχι προς τον Νότο θα μπορέσει να αναπτυχθεί. Είναι μια συμφωνία που αναβαθμίζει την Ελλάδα, δημιουργεί προβλήματα σε χώρες που μας δημιουργούν προβλήματα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι άνθρωποι σαν τον κ. Θεοδωράκη, τον κ. Λυκούδη τον κ. Μαυρωτά δεν θα ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία.

Ο κ. Θεοδωράκης, ειδικά τώρα που μπήκε η τροπολογία η οποία διευκρινίζει πως δεν τίθεται θέμα εθνότητας, δεν έχει λόγο να επιφυλλάσσεται. Δεν υπάρχουν πια επιχειρήματα εναντίον της συμφωνίας. Το ΚΙΝΑΛ δεν καταλαβαίνω γιατί λέει όχι επί της ουσίας, προέχει μάλλον ότι θέλει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν φοβούνται κάποιαν σαν τη Λεπέν, κάποιον σαν τον Ορμπαν και θεωρούν ότι μέσα σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο το μείζον είναι η στρατηγική ήττα της Αριστεράς; Δεν βλέπουν τι κάνουν οι ευρωσοσιαλιστές στην Ισπανία και την Πορτογαλία και πλέον αισιοδοξούν».