Η τροπολογία αναμένετια να συζητηθεί την Τετάρτη και πιθανότατα θα προκαλέσει έντονα πυρά της αντιπολιτευσης προς την κυβέρνηση και ειδικά τον υπουργό Άμυνας. Σύμφωνα με διαρροές που δημοσιεύει το cnn.gr, στελέχη της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι έτσι όπως είναι διατυπωμένη η τροπολογία, φαίνεται η κατασκευάστρια εταιρεία των F-16 Lockheed Martin Corporation να κάνει μια προσφορά στο υπουργείο Άμυνας, και όχι στην ΕΑΒ. Και το υπουργείο Άμυνας να εκχωρεί μια γενική εξουσιοδότηση χωρίς να προσδιορίζεται ακριβώς ποια προγράμματα αφορά. Σε αυτό συνηγορεί και το ότι η  παράθεση των δέκα προγραμμάτων στο κείμενο της τροπολογίας είναι γενικόλογη.

Η αντιπολίτευση, όπως προσθέτει το cnn.gr, θεωρεί πως πρόκειται για αντισταθμιστικά ωφελήματα, καθώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί γιατί απαιτείται να κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή μια συμφωνία ανάμεσα σε εταιρείες που αφορούν σε προγράμματα που συνήθως πηγαίνουν στην Επιτροπή Εξοπλιστικών.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16, θα κοστίσει, σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις, 1,1 δισ. ευρώ. «Η συμφωνία θα ξεκινήσει όταν θα έχουμε βγει από τα μνημόνια και θα αφορά ένα ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή ουσιαστικά 110 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα υπόλοιπα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται διάφοροι φόροι και διάφορα αντισταθμιστικά, θα τα αναλάβει η αμερικανική πλευρά», είχαν απαντήσει κυβερνηικές πηγές, στην κριτική όταν είχε ανακοινωθεί η συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά, η συγκεκριμένη προσφορά της εν λόγω εταιρείας ύψους 230 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με την τροπολογία ως «απαραίτητο μέτρο για την εγκαθίδρυση και συντήρηση εγχώριας τεχνολογικής-βιομηχανικής βάσης και με σκοπό την προστασία ουσιωδών συμφερόντων της χώρας, ιδιαίτερα για την ασφάλεια εφοδιασμού και πληροφοριών αλλά και για την επιχειρησιακή αυτονομία των Ενόπλων Δυνάμεων».

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία τα προγράμματα αφορούν:

  • Εγκατάσταση συλλογών αναβάθμισης αεροσκαφών από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία,
  • Κατασκευή επιπλέον υποσυγκροτημάτων αεροσκαφών από την ΕΑΒ,
  • Κατασκευή καλωδιώσεων αναβάθμισης αεροσκαφών,
  • Παροχή τεχνικής υποστήριξης κατά την αναβάθμιση αεροσκαφών,
  • Συναρμολόγηση και δοκιμές ηλεκτρονικών αεροσκαφών,
  • Δυνατότητα εργοστασιακής συντήρησης κινητήρων για την κάλυψη άμεσων επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων,
  • Εγκαθίδρυση δυνατότητας ανάλυσης αστοχιών και διακρίβωση σύνθεσης υλικών για τις Ένοπλες Δυνάμεις
  • Υποστήριξη ετοιμότητας επιχειρησιακών μονάδων με έργα υποδομών για τις Ένοπλες Δυνάμεις,
  • Δίκτυο-κεντρικές επιχειρήσεις για την εκμετάλλευση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των αναβαθμισμένων αεροσκαφών και άλλων μέσων για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
  • Εγκαθίδρυση δυνατότητας εργοστασιακής συντήρησης με ανοδίωση στην ΕΑΒ,
  • Εγκαθίδρυση δυνατότητας εργοστασιακής συντήρησης υγρού αποχρωματισμού και χρώσης αεροσκαφών στην ΕΑΒ και
  • Αναβάθμιση εργοστασιακής συντήρησης ξηρού αποχρωματισμού και χρώσης αεροσκαφών στην ΕΑΒ.

Όπως αναφέρεται επίσης, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα καταρτιστεί σύμβαση μετά από γνωμοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και γνωμοδότηση της αρμόδιας κεντρικής γνωμοδοτικής επιτροπής προμηθειών.

Η σύμβαση αυτή και η διακρατική συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των F-16 θα αποτελούν εφεξής τα μοναδικά συμβατικά κείμενα μεταξύ των δύο μερών για τη ρύθμιση των υποχρεώσεων της αμερικανικής εταιρείας που άπτονται του προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των F-16, αναφέρεται στη σχετική τροπολογία.