Ο Τραμπ αποφάσισε να απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο με σκοπό να πείσει τους πολίτες των ΗΠΑ για την αντιμεταναστευτική του πολιτική, παρά το ότι στον χώρο αυτό διαχρονικά οι πρόεδροι της χώρας απευθύνονται στον κόσμο για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και κρίσιμα ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Τραμπ πρόκειται να επαναλάβει πως η αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης και του δημοσίου δεν πρόκειται να πάψει μέχρι να εγκριθεί ένα κονδύλι περίπου 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να χτιστεί το τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Επειδή πρόκειται για διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο, σε θέμα που δεν κρίνεται έκτακτης ανάγκης, τα τηλεοπτικά δίκτυα είχαν δισταγμούς σχετικά με το αν τελικά θα το προβάλλουν και ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα διεξαχθεί σε prime time ζώνη (δηλαδή σε «ώρα τηλεοπτικής αιχμής»). Ωστόσο, το MSNBC και το NBC αποφάσισαν να το καλύψουν κανονικά, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν αρκετά άλλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι το πάθος του Τραμπ για το τείχος, πηγάζει από την επιθυμία του να προστατεύσει τον αμερικανικό λαό. «Το πάθος που ακούτε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, η αποφασιστικότητα του για να κάνει το ζήτημα αυτό ζήτημα των Αμερικανών, όπως θα ακούσετε και από το διάγγελμα στο Οβαλ Γραφείο, πηγάζει από τη βαθιά επιθυμία του προέδρου να κάνει το καθήκον του και να προστατεύσει τους Αμερικανούς».

Η κίνηση του Τραμπ να φέρει την αντιμεταναστευτική του πολιτική ως ζήτημα έκτακτης ανάγκης για τη χώρα, έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς, που ζητούν μέσω των κοινωνικών δικτύων από τους Αμερικανούς να ρίξουν «μαύρο» στον Τραμπ και να μην παρακολουθήσουν το διάγγελμα του.

Συγκεκριμένα, μέσω του #DontWatchDonald στο twitter επιτίθενται στον Τραμπ και σε πολλά σχόλια τονίζουν ότι η πρωτοβουλία του είναι απαράδεκτη. Ζητούν από τα κανάλια να παρεμβαίνουν (τηλεοπτικά) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και να προβάλουν επί τόπου στοιχεία σχετικά με τα όσα θα λέει ο Τραμπ. Παράλληλα, μέσω του #BoycottTrumpsAddress , καλούν τους πολίτες των ΗΠΑ να μποϊκοτάρουν το διάγγελμα του Τραμπ και τα ψέματα που πρόκειται να πει στον αμερικανικό λαό για να πείσει σχετικά με την ανάγκη δημιουργία του τείχους.