Ο Τραμπ υπενθύμισε ξανά ότι ζητεί το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα κονδύλι 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ανεγερθεί το Τείχος στα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Συμπλήρωσε πως αφού το «αξιώνουν οι Δημοκρατικοί», θα συμφωνήσει το Τείχος αυτό να είναι «από χάλυβα και όχι από μπετόν». Επέμεινε ωστόσο ότι το Τείχος είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των συνόρων και για να σπάσει ο κατ' αυτόν φαύλος κύκλος της παράνομης μετανάστευσης ανθρώπων από τη Λατινική Αμερική, που πλήττει κυρίως, όπως επιχειρηματολόγησε, γυναίκες και παιδιά.

Οι αντιδράσεις των ηγετών των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ήταν άμεσες: ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αντιπολίτευσης στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, έκρινε πως πρέπει να τερματιστεί η αναστολή λειτουργίας μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους ενόσω συνεχίζεται ο διάλογος για την ασφάλεια των συνόρων.

Ενώ η νέα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόσι, κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με το shutdown, έχει πάρει «ομήρους» τους Αμερικανούς.

Η κίνηση του Τραμπ να φέρει την αντιμεταναστευτική του πολιτική ως ζήτημα έκτακτης ανάγκης για τη χώρα, έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς, που ζητούν μέσω των κοινωνικών δικτύων από τους Αμερικανούς να ρίξουν «μαύρο» στον Τραμπ και να μην παρακολουθήσουν το διάγγελμα του.

Συγκεκριμένα, μέσω του #DontWatchDonald στο twitter επιτίθενται στον Τραμπ και σε πολλά σχόλια τονίζουν ότι η πρωτοβουλία του είναι απαράδεκτη. Ζητούν από τα κανάλια να παρεμβαίνουν (τηλεοπτικά) κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και να προβάλουν επί τόπου στοιχεία σχετικά με τα όσα θα λέει ο Τραμπ. Παράλληλα, μέσω του #BoycottTrumpsAddress , καλούν τους πολίτες των ΗΠΑ να μποϊκοτάρουν το διάγγελμα του Τραμπ και τα ψέματα που πρόκειται να πει στον αμερικανικό λαό για να πείσει σχετικά με την ανάγκη δημιουργία του τείχους.