Σύμφωνα με πληροφορίες του 902.gr, την Τρίτη δεκάδες μετανάστες εργάτες γης που ζουν και εργάζονται στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας ταξίδεψαν με λεωφορεία, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Βρέθηκαν στα υπουργεία Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής και στην πρεσβεία του Μπαγκλαντές.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Φαρμάκου, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Οικοδόμων και το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, με τα μέλη τους να βρίσκονται δίπλα στους μετανάστες εργάτες γης, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Αλληλεγγύη στους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας».

Τον Ιούνιο οι μετανάστες στη Μανωλάδα είδαν τα υπάρχοντα τους να καίγονται, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στον καταυλισμό που διέμεναν. Μαζί με τα υπάρχοντα τους, κάηκαν διαβατήρια και δημόσια έγγραφα. Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί τότε ότι θα τους βοηθήσει, αλλά οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι δεν έχουν γίνει σχετικές κινήσεις και δεν τους έχει δοθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που είχε τάξει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, από τον Σεπτέμβριο.

Στο υπουργείο Εργασίας, αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών και των μεταναστών είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα, Ανδρέα Νεφελούδη, στον οποίον έθεσαν όλα τα ζητήματα και τα αιτήματα που έχουν αποφασίσει οι εργάτες μέσα από Γενική τους Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται εκ νέου για την οικονομική ενίσχυση τους. Σχετικά με την ανάγκη για υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργατών, το υπουργείο ισχυρίστηκε πως δεν είναι δική του αρμοδιότητα και ευθύνη, ενώ το ίδιο είχαν κάνει νωρίτερα οι εκπρόσωποι της πρεσβείας του Μπαγκλαντές.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), Βασίλης Σταμούλης, τόνισε ότι οι εργάτες πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να μην επαναπαυθούν στις κυβερνητικές δεσμεύσεις. Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι μετανάστες εργάτες στη Μανωλάδα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, ζουν σε πρόχειρα παραπήγματα μέσα στη βαρυχειμωνιά χωρίς στοιχειώδη προστασία από το κρύο, χωρίς νερό και ρεύμα.

Ενδεικτικό της αδράνειας απέναντι στα προβλήματα των μεταναστών είναι ότι μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί μόλις ένα διαβατήριο, σε σύνολο 300 περίπου μεταναστών που ζούσαν στον καταυλισμό που κάηκε. Οι εκπρόσωποι της πρεσβείας του Μπαγκλαντές ενημέρωσαν πως το Σάββατο 12 Γενάρη θα παραδοθούν τα πρώτα 60 διαβατήρια και θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα τα υπόλοιπα.