Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός της απηύθυνε έκκληση στις δημοκρατικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε ένα κοινό προοδευτικό μέτωπο. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι οι επόμενες εκλογές δεν θα αφορούν μόνο την πορεία της οικονομίας αλλά και την ποιότητα του ίδιου του πολιτεύματός μας.
 
«Το σκοτεινό πρόσωπο της διακυβέρνησης Τσίπρα ρίχνει βαριά σκιά επάνω στη δημοκρατία μας. Γιατί όταν η δικαιοσύνη γίνεται εργαλείο για πολιτικές διώξεις, η δημοκρατία απειλείται. Γιατί όταν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι ελεύθερα να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση χωρίς να δέχονται απειλές, η δημοκρατία υπονομεύεται» υπογράμμισε, ενώ στο στόχαστρό του βρέθηκε και η πρόσφατη άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα.
 
«Γιατί όταν καταδικασμένοι και αμετανόητοι τρομοκράτες, με την ανοχή της κυβέρνησης, κάνουν προκλητικές βόλτες στο κέντρο της Αθήνας, σχεδιάζοντας ενδεχομένως το επόμενό τους χτύπημα, η δημοκρατία τραυματίζεται» κατάληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια διαδικασία όπου ανανεώθηκε η θητεία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρη Αυγενάκη.
 
«Πλησιάζει η ώρα να φύγει ο κ.Τσίπρας από την εξουσία. Η δημοκρατία θέλει εκλογές. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε με εκλογές στην εξουσία, θα φύγει με εκλογές. Η καλύτερη προστασία της δημοκρατίας έρχεται μέσα από τη λειτουργία της» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε και στην πιθανότητα να ζητήσει ο Α. Τσίπρα ψήφο εμπιστοσύνης. 
 
«Όμως ο κόμπος έφτασε πια στο χτένι και ο παραπαίων πρωθυπουργός έχει δύο δρόμους: Ή θα προσέλθει στη Βουλή και θα ζητήσει νέα ψήφο εμπιστοσύνης, όπως είχε δεσμευθεί το καλοκαίρι, για να δούμε ονομαστικά πόσοι και ποιοι τον στηρίζουν. Διότι σε μια δημοκρατία δεν υπάρχει κρυφή ή μυστική πλειοψηφία. Ή θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, όπως επιβάλλει η δημοκρατική νομιμότητα. Σε κάθε περίπτωση το δίλημμα του κ. Τσίπρα δεν μπορεί να γίνει πρόβλημα της χώρας» ανέφερε ενδεικτικά, ζητώντας εκλογές «το συντομότερο δυνατό».
 

«Θλιβερός απολογισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

 
Ο Κ. Μητσοτάκης συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας «απολογισμό» του κυβερνητικού έργου, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε την μη πρόσβαση στις αγορές «σε λογικά επιτόκια», τα «δύο αχρείαστα μνημόνια με κληρονομιά πλέον των 100 δισ. ευρώ», «τεράστιο ιδιωτικό χρέος», την έλλειψη ρευστότητας στις τράπεζες και «την κοινωνία δηλητηριασμένη από τον διχασμό, τον κυνισμό και τη χυδαιότητα».
 
Σε αντιδιαστολή, έθεσε του έξι στόχους του κόμματός του, απαριθμώντας:
  • Μια Κοινωνία, που θα δίνει ευκαιρίες ευημερίας σε όλους.
  • Μια ανοιχτή Οικονομία επενδύσεων και νέων δουλειών.
  • Ένα Πολιτικό Σύστημα λειτουργικό κι ένα Δημόσιο αποτελεσματικό.
  • Μία Παιδεία που βλέπει στο μέλλον, συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας.
  • Ένα κράτος, όπου το Δίκαιο και η Ασφάλεια είναι όροι Δημοκρατίας.
  • Και μία Ελλάδα ισότιμη εταίρο, με τον παγκόσμιο Ελληνισμό δίπλα της.