Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open Tv, ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι η επίλυση του Μακεδονικού μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το δεύτερο σημαντικότερο του επίτευγμα μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, καθώς «μας επέτρεψε να ανακτήσουμε τον ηγετικό μας ρόλο στα Βαλκάνια».

Τόνισε πως οι διαδικασίες κύρωσης της Συμφωνίας στην ΠΓΔΜ θα έχουν ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες και στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί προς την Ελλάδα, ώστε να ξεκινήσουν οι αντίστοιχες διαδικασίες και εδώ. Ερωτηθείς για το αν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο ακύρωσης της Συμφωνίας από έναν μελλοντικό πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ο Α. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα όσα προβλέπει η συμφωνία δεν αφήνουν περιθώριο για τέτοιο ενδεχόμενο.

«Η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αν υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφκσι. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοικτό μέτωπο με τη γειτονική χώρα και να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτον. Δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις, αλλά μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, των μεγάλων οφελημάτων που θα έχει η χώρα από ένα θέμα που λιμνάζει για 26 χρόνια».

«Θα στηρίξει την κυβέρνηση ο Καμμένος»

Αναφερόμενος στον Π. Καμμένο που έχει στριμωχτεί πολιτικά λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκτίμησε πως θα στηρίξει την κυβέρνηση και δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του. «Ο Πάνος Καμμένος, δεν θέλω να τον αδικήσω, ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Αμυνας μέχρι σήμερα. Αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει. Πιστεύω ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή. Δεν θα διευκολύνει σχέδια αντιπάλων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που σε νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Δεν είναι σαν όλα τα άλλα, βέβαια, αλλά απέναντι στα εθνικά θέματα ο καθένας δικαιούται να παίρνει θέση. Διαφέρει από τον κ. Μητσοτάκη στο θέμα της ΠΓΔΜ γιατί και το 2007 είχε κρατήσει την ίδια στάση απέναντι στη γραμμή Καραμανλή για καμία αναφορά στην όρο “Μακεδονία”». Ερωτηθείς για το αν ο Π. Καμμένος τελικά δεν τον στηρίξει, απάντησε πως «θα μετρηθούμε στη Βουλή και θα ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης».

«Ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο ο Μητσοτάκης»

Εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντας του ψηφοθηρία και επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει στο εξωτερικό τα όσα λέει στην Ελλάδα για το Μακεδονικό. «Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο, διότι αυτά που λέει στο εσωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό. Εγώ δεν έχω κανένα άγχος και αγωνία, διότι ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που έχει άγχος είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλει να πάμε σε εκλογές. Τον προκαλώ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας».

Παράλληλα, καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ ανακόλουθη στάση σχετικά με το Μακεδονικό, τονίζοντας πως άλλαξε πολλές φορές τη θέση του για εσωκομματικούς λόγους. Όταν ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο η συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλεύσει την κυβέρνησή μου να ακολουθήσει την εθνική γραμμή του 2007. Όταν είδε ότι ακολουθούσε αυτή τη γραμμή συνεχώς ανέβαζε τον πήχη. Μετά έβαλε τον πήχη στο erga omnes, μετά τη συνταγματική αλλαγή, μετά να τα κάνουν όλα πρώτα εκείνοι και μετά ανακάλυψε ότι υπάρχει ζήτημα εθνότητας. Περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος».

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά στη Δικαιοσύνη»

Σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, τόνισε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα της μεταπολίτευσης, ανέφερε ότι ο Πολάκης με την κριτική του για τις υποθέσεις που καθυστερούν υπέπεσε σε λάθος και όχι σε παρέμβαση στο έργο των δικαστικών λειτουργών. Άφησε αιχμές για τη στάση που τηρούν δικαστές και εισαγγελείς.

«Αυτό που είναι απολύτως εμφανές είναι ότι η υπόθεση αυτή πρέπει να φτάσει έως το τέλος. Μίλησα για τεράστιες πολιτικές ευθύνες. «Εύχομαι όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση και είναι πολιτικοί μου αντίπαλοι να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι. Δεν θα είμαι, όμως, εγώ αυτός που θα κουκουλώσει υποθέσεις. Προφανώς υπάρχει πολιτική ευθύνη των υπουργών. Για τις ποινικές είναι αρμόδια η Δικαιοσύνη. Υπάρχουν καθυστερήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη. Πρέπει να σταθούμε λίγο υπεράνω. Είναι δύσκολο όταν υπάρχουν αντιδράσεις και αντιδικίες. Όταν καλλιεργούμε όλοι μας ένα κλίμα καχυποψίας τότε αυτό είναι πλήγμα στην ίδια τη δημοκρατία. Έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είναι παρέμβαση η επιστολή Πολάκη και η μήνυση Σαμαρά σε δικαστικούς, η διαρκής στοχοποίηση και οι απειλές δεν είναι;».

Εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό να υπάρχουν ενδείξεις ενοχής και για τους οκτώ πολιτικούς , όμως τόνισε ότι το ζήτημα έφτασε στη Βουλή εξαιτίας «ενός άθλιου νόμου» τον οποίο «θα αλλάξουμε με τη συνταγματική αναθεώρηση». Δήλωσε με νόημα ότι «από αυτούς τους οκτώ βλέπω συγκεκριμένους να είναι συνεχώς στην πρίζα και στα κάγκελα».

Στήριξη σε Παυλόπουλο και επίθεση σε προηγούμενες κυβερνήσεις

Ερωτηθείς για την οικονομία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης του. «Η οικονομία είναι το πιο μεγάλο επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αυτή παρέλαβε μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και έφερε ξανά την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα στα πλαίσια όμως των δημοσιονομικών συνθηκών να δώσει ό,τι καλύτερο στην κοινωνία. Σήμερα δεν μας δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Όσο περισσότερο αναπτύσσεται η οικονομία θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες».

Ερωτηθείς για το αν θα ξαναπρότεινε τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και «έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας με έναν τρόπο εξαιρετικό».