Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, την Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, ώστε να συζητήσουν για την άρση του Shutdown. Ο Τραμπ έχει θέσει βέτο επί του ζητήματος, μέχρι οι Δημοκρατικοί να δεχθούν την ένταξη κονδυλίου 5,7 δισ. για να χτιστεί το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, που αποτελεί μια από τις εμβληματικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ.

Μέσω του twitter ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση αποτέλεσε χάσιμο χρόνου. «Μόλις έφυγα από τη συνάντηση με τον Τσακ και τη Νάνσι, η συνάντηση ήταν απόλυτα χάσιμο χρόνου. Ρώτησα αν θα εγκρίνουν την ανέγερση του Τείχους σε περίπτωση που επισπεύσω τις διαδικασίες για το άνοιγμα των υπηρεσιών. Η Νάνσι απάντησε αρνητικά και εγώ τους αποχαιρέτησα, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος συμφωνίας».

Ο Σούμερ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «είδαμε ξανά να εκρήγνυται από τον θυμό του επειδή δεν μπόρεσε να περάσει αυτό που ήθελε». Ο Τραμπ προσπάθησε να συσπειρώσει τους Ρεπουμπλικάνους, λέγοντας ότι το κόμμα τους «είναι εξαιρετικά ενωμένο» και εκτίμησε ότι οι ομοσπονδιακές ενώσεις εργαζομένων θα πιέσουν τους Δημοκρατικούς σε τέτοιο βαθμό, που στο τέλος θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν μπροστά στο αίτημα για το τείχος. 

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, στην περίπτωση που δεν μπορέσει να επιτύχει μία συμφωνία με την Πελόζι και τον Σούμερ για την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης διανύει την 19η μέρα και είναι η μεγαλύτερη χρονικά μέσα στον αιώνα

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο διάγγελμα του από το Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ τόνισε ότι το Τείχος είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των συνόρων και για να σπάσει ο κατ' αυτόν φαύλος κύκλος της παράνομης μετανάστευσης ανθρώπων από τη Λατινική Αμερική, που πλήττει κυρίως, όπως επιχειρηματολόγησε, γυναίκες και παιδιά.

Ο Τραμπ επιτέθηκε για μια ακόμη φορά σε ΜΜΕ που χαρακτηρίζουν παράλογη την επιμονή του στο shutdown που παραλύει τη χώρα, υποστηρίζοντας πως ταυτίζονται με την πολιτική των Δημοκρατικών. «Τα ΜΜΕ μεγάλης απήχησης τηρούν την πιο ανέντιμη στάση που έχουν τηρήσει ποτέ. Το NBC και το MSNBC έχουν τρελαθεί. Δημοσιεύουν σκόπιμα ειδήσεις που είναι εντελώς αντίθετες με την πραγματικότητα. Έχουν αναλάβει χρέη αντιπολίτευσης και συνεργάζονται με τους Δημοκρατικούς. Αν αυτό είναι δυνατό να ειπωθεί, έχουν γίνει χειρότεροι και από το CNN που είναι μηχανή ψευδών ειδήσεων».