Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Πολίτης, σε μια απόφαση – σταθμό για την Κύπρο προχώρησε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, που επέβαλε πρόστιμο 800 ευρώ στην Αγγελική Μερκούρη για ρατσιστικό παραλήρημα εις βάρος παιδιού, κάτω από τη φωτογραφία που είχε αναρτήσει ο πατέρας του στο facebook.

H Μερκούρη παρουσιάστηκε σε δίκη τον Δεκέμβριο του 2018, με την κατηγορία ότι διένειμε ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό στο διαδίκτυο, το οποίο προωθεί τις διακρίσεις, τη βία και το μίσος. Η κατηγορούμενη παραδέχθηκε την ενοχή της, ενώ το περιστατικό έφερε στο φως πολίτης, ο οποίος είδε τα συγκεκριμένα σχόλια και ενημέρωσε την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά.

Η Επίτροπος ανέφερε ότι «είναι μια απόφαση – σταθμός για την κυπριακή δικαιοσύνη» προσθέτοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που ένας πολίτης είναι υπόλογος και καταδικάζεται για μια υπόθεση που αφορά ρατσιστικό και ξενοφοβικό υλικό στο διαδίκτυο που αφορά παιδί». Τόνισε ότι ο δικαστής ανέφερε στο δικαστήριο πως υπάρχει πρόβλημα ρατσισμού στην Κύπρο και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η Λ. Κουρσουμπά σημείωσε ότι «δεν έχει σημασία το ύψος του προστίμου, αλλά το γεγονός ότι υπήρξε καταδικαστική απόφαση στην υπόθεση» και εκτίμησε πως αρχίζει να αλλάζει η νοοτροπία της κυπριακής κοινωνίας.