Αρχικά, η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 14: 00 ώρα Ελλάδας, όμως μετατέθηκε για τις 16:00 χωρίς και πάλι να ξεκινήσει. Τελικά, αποφασίστηκε η αναβολή της συνεδρίασης για αύριο, στη 13:00 ώρα Ελλάδας.

Όπως αναφέρουν ΜΜΕ της ΠΓΔΜ ο κ. Ζάεφ «δεν έχει βρει τις απαιτούμενες ψήφους» και είναι «σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους οκτώ ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το VMRO-DPMNE αλλά και με τον επικεφαλής του αλβανικού κόμματος BESA, Μπιλ Κασάμι».

Σύμφωνα με το a1on.mk το αλβανικό κόμμα δεν δίνει τη συγκατάθεσή του αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του. Αυτές είναι να μην ισχύσει για τους Αλβανούς κατοίκους της χώρας η «μακεδονική» υπηκοότητα και να υπάρξει προστασία όχι μόνο για τους «Μακεδόνες ομογενείς» που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και για τους «ομογενείς από τη Μακεδονία».

Η θέση του κόμματος του Κασάμι ωστόσο έρχεται σε κόντρα με τις θέσεις των οκτώ ανεξάρτητων που αποχώρησαν από το VMRO-DPMNE επειδή ακριβώς συμφώνησαν με όσα αναφέρονται στις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα.

Ο Ζόραν Ζάεφ, απαντώντας σήμερα σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα «BESA» όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. «Αυτό που ζητά το “BESA” είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης… Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μίας λύσης σε ότι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιόν τρόπο η υπηκοότητα θα είναι “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες», είπε ο Ζάεφ.

Όπως αναφέρει στην αγγλική της έκδοση η εφημερίδα «Republika», ο Ζάεφ επέμεινε ότι στο τέλος θα λάβει τις 80 ψήφους στο κοινοβούλιο, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος SDSM.

«Τα παίζουμε όλα σε αυτό το χαρτί. Στην πολιτική μερικές φορές δρέπεις δάφνες και κάποιες φορές αναλαμβάνεις την ευθύνη», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.