Ο Π. Παυλόπουλος ισχυρίστηκε ότι από το 2016 έχουν διαλυθεί  «οι όποιες παρανοήσεις για την αμετάκλητη απόφαση της Ελλάδας να παραμείνει στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ», επισημαίνοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση οι Έλληνες έχουν δεχτεί να κάνουν θυσίες ακόμα και  για λάθη που δεν ευθύνονται. «Οι Έλληνες απέδειξαν πόσο συνειδητοί Ευρωπαίοι είναι κάνοντας πολλές θυσίες ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να τους αποδοθούν».

Παράλληλα, ανέφερε πως η Γερμανία στήριξε πολλαπλώς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των μνημονίων, ενώ έπλεξε το εγκώμιο της Μέρκελ που στήριξε τη συνοχή της ΕΕ. «Η Γερμανία στήριξε πολλαπλώς την πορεία της Ελλάδας για την έξοδο από την περίοδο των μνημονίων. Στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίξατε και στηρίζετε τη συνοχή της Ε.Ε. κα της Ευρωζώνης. Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές και οι συνομιλίες σας με τον Πρωθυπουργό το απέδειξαν».

Ο Π. Παυλόπουλος έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, με τη γερμανίδα καγκελάριο να υποστηρίζει ότι είναι θέμα καρδιάς να στηρίξουν την Ελλάδα. «Είναι υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα για όσα εγκλήματα έκαναν οι εθνικοσοσιαλιστές στη χώρα σας, και θα το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι προ ημερών η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Μαρτίνα Φιτς, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα.