Την ώρα που από την ΠΓΔΜ έρχονται αντιφατικές πληροφορίες σχετικά με το πώς εξελίσσεται η προσπάθεια για να βρεθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν να αναβάλουν το ραντεβού τους, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη γειτονική χώρα.

«Μέχρι να αρθεί η εμπλοκή που υπάρχει στην πΓΔΜ είπαμε να αναβάλουμε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό που θα βασίζεται σε σενάρια και ότι βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν είμαι απερχόμενος υπουργός, δεν τελώ υπό παραίτηση» λέει σήμερα ο Καμμένος

«Δεν είμαι απερχόμενος υπουργός, ούτε τελώ υπό παραίτηση», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στη θυελλώδη έναρξη της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών της Βουλής που συζητούν την επίμαχη τροπολογία για την αναβάθμιση των F-16.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, στο Συμβούλιο Άμυνας παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματικών, ο Πάνος Καμμένος φέρεται να τους αποχαιρέτησε, λέγοντας πως «αυτή είναι η τελευταία φορά που είμαι εδώ ως υπουργός», δήλωση πάντως που αφορούσε το ίδιο το Συμβούλιο και όχι το υπουργείο.

«Θα πράξω αυτό που πρέπει» είπε ο Πάνος Καμμένος μπροστά στην στρατιωτική ηγεσία, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη στάση που θα κρατήσει στην διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Πυρετώδεις διαπραγματέυσεις στην ΠΓΔΜ

Την Πέμπτη αναβλήθηκε η προγραμματισμένη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ προκειμένου να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ζάεφ δυσκολεύεται να βρει τις απαιτούμενες 80 ψήφους, καθώς το αλβανόφωνο κόμμα της αντιπολίτευσης BESA, από το οποίο ο Ζάεφ αναμένει να ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης, ζητά να μην ισχύσει για τους Αλβανούς κατοίκους της χώρας η «μακεδονική» υπηκοότητα και να υπάρξει προστασία όχι μόνο για τους «Μακεδόνες ομογενείς» που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και για τους «ομογενείς από τη Μακεδονία».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δηλώνει αισιόδοξος ότι το BESA θα ψηφίσει υπέρ στη συνεδρίαση που πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής. «Το BESA ζητεί μία φόρμουλα που να μη δίνει την εντύπωση ότι είναι “Μακεδόνες” οι αλβανόφωνοι, οι τουρκόφωνοι, οι σερβόφωνοι, οι βλάχοι και οι Ρομά. Αυτή είναι η ουσία. Οι τεχνικές πτυχές για την επίλυση του ζητήματος έχουν εξευρεθεί, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς αυτό. Το BESA δεν ζητεί να αλλάξει η ταυτότητα. Εργαζόμαστε για να βρούμε τεχνική φόρμουλα ώστε από τη μία η ιθαγένεια να εκφράζει τον καθένα και από την άλλη, οι εθνοτικές ομάδες που διαβιούν εδώ να μην εμφανίζονται ως “μακεδόνες”. Η ευθύνη ξεκάθαρα ανήκει στους βουλευτές, και πιστεύω ότι θα συγκεντρώσουμε τον αριθμό των 80 ώστε να περάσουμε τις τροπολογίες, γιατί ακολουθεί η ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. Αν είμαστε δημιουργικοί, πιστεύω πως θα βρούμε μια λύση».