Όπως μεταδίδει το France24, επικαλούμενο και πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, οι Γάλλοι συνεχίζουν για μια ακόμη εβδομάδα να διαμαρτύρονται στους δρόμους όλης της χώρας, κατά της κυβέρνησης Μακρόν και των αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόζει.

Οι διαδηλωτές καλούν μέσω διαδικτύου για μεγάλη συγκέντρωση στην πόλη Μπουρζ της κεντρικής Γαλλίας, προκειμένου να μπορέσουν να διαδηλώσουν μαζικά άνθρωποι που δεν μπορούν να βρεθούν στο Παρίσι. «Ελπίζω ότι η κινητοποίηση θα είναι μαζική και ειρηνική», δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ένας εκ των διοργανωτών της συγκέντρωσης. Ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι έχει λόγους να ανησυχεί, καθώς «μάλλον θα δούμε κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα της πόλης μας». Για τον λόγο αυτό απαγόρευσε κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας στο Παρίσι, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν βίαια επεισόδια από τους διαδηλωτές, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανιέ, δήλωσε ότι «όσοι καλούν σε συμμετοχή σε διαδηλώσεις γνωρίζουν πως θα υπάρξει βία, άρα συμμετέχουν συνειδητά σε πράξεις βίας» και υπογράμμισε πως «κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές θα μας κάνουν να αμφισβητήσουμε το Σύνταγμα μας». Η κυβέρνηση Μακρόν θα παρατάξει 5.000 αστυνομικούς στο Παρίσι και 80.000 συνολικά σε όλη τη χώρα.

Ετοιμάζουν νόμο κατά των διαδηλώσεων

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ, ανακοίνωσε προ ημερών ότι η κυβέρνηση Μακρόν επεξεργάζεται νομοσχέδιο που θα προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις κατά των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, για τις οποίες δεν έχουν ενημερωθεί οι αρχές.

Ο Φιλίπ υπεραμύνθηκε αυτής της απόφασης, ισχυριζόμενος ότι θέλουν να τιμωρήσουν τους διαδηλωτές που δεν σέβονται την υποχρέωση να ενημερώνουν τις αρχές για τις διαδηλώσεις, προκειμένου να προστατεύσουν το δικαίωμα των πολιτών που επιθυμούν να διαδηλώνουν στη Γαλλία.

«Πρέπει να προστατεύσουμε το δικαίωμα να διαδηλώνει κανείς στη Γαλλία και πρέπει να τιμωρήσουμε εκείνους που παραβιάζουν τον νόμο. Για αυτό ακριβώς η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επικαιροποίησης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να τιμωρήσει εκείνους που δεν σέβονται την υποχρέωση να ενημερώνουν τις αρχές για τις διαδηλώσεις, εκείνους που συμμετέχουν σε μη δηλωμένες διαδηλώσεις, εκείνους που πάνε στις διαδηλώσεις φορώντας κουκούλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.