Μετά την παραίτηση του Πάνου Καμμένου και την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η κυβέρνηση στη Βουλή, ο Σ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίξει τον πρωθυπουργό και την πολιτική που εφαρμόζει. «Το Ποτάμι που ποτέ δεν κρύφτηκε, έχει από καιρό ξεκαθαρίσει: δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα. Οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται. Τα υπόλοιπα από το βήμα της Βουλής».


Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, ο Σπύρος Δανέλλης είναι ο μόνος βουλευτής του Ποταμιού που έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι είναι θέμα συνείδησης να στηρίξει την κυβέρνηση που φέρνει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεν είπα ποτέ ότι θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχω. Είναι ανορθόδοξη η σκέψη μου, ξαναλέω, αλλά αν το μείζον είναι το εθνικό θέμα, η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, τότε αναγκαστικά πιστεύω, πρέπει να στηρίξεις την ύπαρξη μιας κυβέρνησης που θα φέρει αυτή την συμφωνία και ούτως ή άλλως θα είναι βραχύβια. Δεν ξέρω τι θα κάνω, δεν έχει προκύψει αυτή τη στιγμή. Είναι δύσκολο και βαρύ το δίλημμα, αλλά σε αυτά τα δύσκολα σταυροδρόμια με την ιστορία πρέπει να ακούς την συνείδησή σου».

Σημειώνεται ότι πέρα από τον Σ. Δανέλλη, οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης έχουν εκφραστεί υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς έχουν ξεκαθαρίσει πως θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία.