Όπως μεταδίδει το France24, την Κυριακή διέρρευσε στα γαλλικά ΜΜΕ μέρος της ανοικτής επιστολής του Μακρόν προς τους πολίτες της Γαλλίας, στην οποία ο πρόεδρος καλεί σε διαβούλευση κυβέρνησης – πολιτών από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 15 Μαρτίου.

Ο «πρόεδρος των πλουσίων», όπως τον αποκαλεί μεγάλο μέρος του γαλλικού λαού, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα για την  δημοκρατία, την οικολογική μετάβαση, τη φορολογία και τη μετανάστευση. «Ποιοι φόροι κατά την γνώμη σας πρέπει να μειωθούν κατά προτεραιότητα;», «Πρέπει να καταργηθούν ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες που είναι ξεπερασμένες ή πολύ δαπανηρές σε σχέση με την χρησιμότητά τους;», «Ποιες συγκεκριμένες προτάσεις θα κάνατε για την επιτάχυνση της περιβαλλοντικής μετάβασης;», «Πρέπει να ενισχυθεί η προσφυγή σε δημοψηφίσματα;», είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που θέλει να θέσει στους πολίτες.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του δεν πρόκειται επί της ουσίας να αλλάξει θέση σχετικά με αποφάσεις που έχει ήδη λάβει στον τομέα της οικονομίας, ιδιαίτερα στις επενδύσεις των ιδιωτών και την περαιτέρω περικοπή κρατικών δαπανών. Ένα από τα κύρια αιτήματα του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» είναι να επανέλθει ο φόρος πολυτελείας, ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και να μην μειωθούν οι φόροι που πληρώνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, με τον Μακρόν να ισχυρίζεται ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί.

«Όταν υπάρχουν πολύ υψηλοί φόροι, οικονομία μας ξεμένει από πηγές χρηματοδότησης, που μπορούν να δοθούν στις εταιρίες προκειμένου δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Δεν πρόκειται να αποσύρουμε τα μέτρα που έχουμε λάβει προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις για να βεβαιωθούμε ότι οι δουλειές θα πληρώνουν καλύτερα. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την μείωση των φόρων χωρίς να μειώσουμε το συνολικό επίπεδο των δημοσίων δαπανών».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ, θα ορίσει την Τρίτη τον τρόπο διεξαγωγής αυτής της διαβούλευσης. Ο Μακρόν πρόκειται να ξεκινήσει περιοδεία σε όλη τη χώρα και θα έχει συναντήσεις με τις δημοτικές αρχές των πόλεων. Σε νέες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε πολλές πόλεις της χώρας, ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν αισθητά αυξημένος. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στις διαδηλώσεις συμμετείχαν 84.000 πολίτες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 50.000.