Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Guardian, μια μέρα πριν ψηφιστεί στο βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία Μέι – ΕΕ για το Brexit (που ήταν προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο), η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναζητά τρόπους για να πείσει ότι θα ήταν καταστροφικό να καταψηφίσουν οι βουλευτές.

«Κάτι τέτοιο (η απόρριψη της συμφωνίας για το Brexit) θα ήταν μια καταστροφική και ασυγχώρητη ρήξη της εμπιστοσύνης στη δημοκρατία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μέι και πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποιοι που θα ήθελαν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να σταματήσουν το Brexit και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να το καταφέρουν».

Παράλληλα, αναμένεται να τονίσει στο κοινοβούλιο ότι πριν από το δημοψήφισμα του 2016, τόσο το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα όσο και το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών είχαν δεσμευθεί πως θα εφάρμοζαν την απόφαση των Βρετανών. «Αυτοί ήταν οι όροι υπό τους οποίους ψήφισαν οι πολίτες. Εάν η πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής, η Βρετανία θα συνέχιζε να είναι κράτος-μέλος της ΕΕ».

Επιστολή της ΕΕ για επίσπευση των διαδικασιών

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απέστειλαν κοινή επιστολή προς τη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι η Ένωση είναι πρόθυμη να παρατείνει την μεταβατική περίοδο, όπως προβλέπεται στη μεταξύ τους συμφωνία. «Το backstop – το εναλλακτικό σχέδιο για τα ιρλανδικά σύνορα- δεν παρατείνει τη ρυθμιστική ευθυγράμμιση με το νόμο της ΕΕ στην Βόρεια Ιρλανδία περαιτέρω από αυτό που είναι απαραίτητο για να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα. Το backstop θα είναι προσωρινό, μέχρι να βρεθεί μία καλύτερη συμφωνία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού θεωρεί ότι ίσως οι διευκρινήσεις της ΕΕ κάνουν τους βουλευτές να δουν με πιο ψύχραιμη ματιά την υπόθεση. «Περιμένω ότι η επιστολή που θα περιέχει διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  θα δώσουν τη δυνατότητα στους βουλευτές να εξετάσουν αυτές τις διευκρινίσεις ενόψει της δήλωσης της Πρωθυπουργού.

Πρόταση μομφής ετοιμάζουν οι Εργατικοί

Πέρα από τη δυσαρέσκεια εντός του κόμματος της, η Μέι έχει να αντιμετωπίσει και τις πιέσεις των Εργατικών. Ο επικεφαλής τους Τζέρεμι Κόρμπιν, εκτιμά ότι η πρωθυπουργός δεν έχει τη δυνατότητα να περάσει αυτή τη συμφωνία και δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να καταθέσουν πρόταση μομφής, που θα πρέπει πάντως να στηριχτεί και από άλλα κόμματα καθώς δεν αρκούν οι ψήφοι των Εργατικών. Επανέλαβε ότι ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφικό για τη βρετανική οικονομία.

«Η θέση μου είναι πως θα προτιμούσα να έχουμε μία συμφωνία άμεσα ώστε να μπει τέλος στον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία, κάτι καταστροφικό για τη βιομηχανία, για το εμπόριο και με τεράστιες συνέπειες μακροπρόθεσμα. Η Βουλή ψήφισε τροποποίηση στο οικονομικό νομοσχέδιο κάτι που δείχνει την αντίθεση της στη μη συμφωνία αλλά δεν ήταν αρκετά σαφές. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να εμποδίσουμε μία έξοδο χωρίς συμφωνία».