Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών» στο Μέγαρο Μουσικής, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε πολιτικό κόστος και εθνικό συμφέρον, επιλέγοντας το δεύτερο προκειμένου να αξιοποιηθεί η ιστορική ευκαιρία που παρουσιάστηκε στις ηγεσίες των δύο χωρών.

«Είτε θα συνεχίζαμε την πολιτική της αδράνειας και των καθυστερήσεων με φόβο το πολιτικό κόστος. Είτε θα κάναμε την επιλογή, και μάλιστα χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος, να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη, την ιστορική ευκαιρία της ύπαρξης δύο προοδευτικών δυνάμεων στο τιμόνι των δύο χωρών, προκειμένου να κάνουμε την υπέρβαση, για την οποία πολλοί μίλησαν. Προς όφελος της σταθερότητας, αλλά και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο. Να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος. Να προχωρήσουμε, αναλαμβάνοντας το πολιτικό ρίσκο, όσο και το πολιτικό κόστος αυτής της διαδικασίας. Το δίλημμα ήταν πολιτικό κόστος ή το εθνικό συμφέρον».

«Ο Ζάεφ έδειξε τόλμη από την αρχή»

Έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι έδειξε τόλμη από την αρχή μέχρι το τέλος και δεν έκανε πίσω απέναντι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια του μίσους του VMRO που προσπάθησε να ακυρώσει τη συμφωνία

«Θέλω να συγχαρώ από αυτό το βήμα, γιατί είναι η πρώτη φορά μετά τη θετική ολοκλήρωση της διαδικασίας στα Σκόπια, επιτρέψτε μου να συγχαρώ τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, τον Ζόραν Ζάεφ, για το κουράγιο, για την τόλμη που επέδειξε από την αρχή έως το τέλος αυτής της διαδικασίας.

Να τον συγχαρώ γιατί δεν έκανε πίσω απέναντι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια του μίσους, που διοργάνωνε εκεί το VMRO, o εταίρος, δηλαδή, της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που επένδυσε στη βία και στην πρόκληση πολιτικής ανωμαλίας, προσπαθώντας να ακυρώσει αυτή την ιστορική προσπάθεια».

«Προσπάθεια εξαπάτησης και ψηφοθηρίας από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ»

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιδίδονται σε προσπάθεια εξαπάτησης και ψηφοθηρίας σε εθνικό θέμα με ιστορικές συνέπειες, καθώς οι κυβερνήσεις τους είχαν υπερασπιστεί τη Συμφωνία που φέρνει η σημερινή κυβέρνηση

«Την έχουν αναγγείλει και ψηφίσει σε προγραμματικές τους δηλώσεις. Την έχουν υπερασπισθεί όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα. Αναφέρομαι στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τους ηγέτες τους, που κυβέρνησαν το τόπο τόσα χρόνια έχοντας αυτή τη γραμμή και στους αρχηγούς τους που υπήρξαν κορυφαίοι υπουργοί σε αυτές τις κυβερνήσεις. Πόση μεγαλύτερη υποκρισία πια; Πόσο μεγαλύτερος λαϊκισμός; Πόσο μεγαλύτερη προσπάθεια εξαπάτησης και ψηφοθηρίας; Και μάλιστα για ένα εθνικό θέμα με ιστορικές συνέπειες για τη χώρα».

Κατήγγειλε επιχειρηματίες και παραθρησκευτικές οργανώσεις

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να κάνει πίσω μέχρι την κύρωση της Συμφωνίας, παρά την ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχτηκαν από ακροδεξιούς κύκλους, παραθρησκευτικές οργανώσεις και επιχειρηματικούς παράγοντες.

«Ούτε εμείς θα κάνουμε πίσω. Γιατί παρόμοια σχέδια πολιτικής αποσταθεροποίησης αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε κι εδώ, στη χώρα μας από τη πρώτη στιγμή. Γνωστοί ακροδεξιοί, εθνικιστικοί κύκλοι, με τις σφραγίδες συλλόγων και σωματείων και την πολιτική καθοδήγηση της Χρυσής Αυγής και άλλων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων αλλά και παραθρησκευτικών οργανώσεων, που βεβαίως δεν εκφράζουν την επίσημη θέση της Ελληνικής Εκκλησίας, δοκίμασαν τα πάντα, για να ακυρώσουν αυτή την ελπιδοφόρα προοπτική.

Οργάνωσαν επιθέσεις εναντίον γραφείων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Γέμισαν το διαδίκτυο με ορυμαγδό ψευδών ειδήσεων και ανιστόρητων κηρυγμάτων μίσους. Ενορχήστρωσαν ακόμη και σχολικές καταλήψεις, σπέρνοντας το μίσος στα μυαλά εφήβων μαθητών, επιχειρώντας να τους πείσουν τι ; Ότι «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία».

Συγχαρητήρια Δανέλλη σε ΣΥΡΙΖΑ – Επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, που πηγαίνει κόντρα στην κομματική γραμμή και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έδωσε συγχαρητήρια στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών και υποστήριξε πως οι Τσίπρας, Ζάεφ, Κοτζιάς, Ντιμιτρόφ θα μείνουν στην ιστορία.

«Η στάση μου είναι αυτονόητη. Αυτά μου επιβάλλει η συνείδηση μου και η συνέπεια μου σε αυτά που διατύπωνα τα πέτρινα χρόνια του 92. Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ και να ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας και την ιδιαιτέρως τιμητική πρόσκληση. Να σας συγχαρώ και για την επιλογή μιας εξαιρετικής ημέρας. Ουδέν τυχαίο στη ζωή τούτη (σ.σ. την Κυριακή παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας ο Πάνος Καμμένος).

Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται σε κάθε περίπτωση η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Παρά το σημαντικό κόστος, δε δείλιασε. Και επειδή την ιστορία τη γράφουν τα πρόσωπα, ο Τσίπρας με τον Ζάεφ, ο Κοτζιάς και ο Ντιμιτρόφ γράφονται στην ιστορία. Μας αρέσει δε μας αρέσει».

Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που υιοθέτησε τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά και επισήμανε πως περιμένει να βγουν από τα αντισύριζα λαγούμια οι άλλοτε ψύχραιμες φωνές του ΠΑΣΟΚ.

«Μοιραίο πρόσωπο τα προηγούμενα χρόνια είναι ο Αντώνης Σαμαράς και αυτό υιοθετείται και από τον Μητσοτάκη. Σαν αρχαία τραγωδία. Ο γιος υποτάσσεται στον πολιτικό γονέα του πατέρα του. Για το ΠΑΣΟΚ απλώς θλίβομαι και περιμένω να ακούσω τις άλλοτε ψύχραιμες φωνές που κρύβονται στα αντισύριζα λαγούμια».