«Η απόφαση της Bουλής της “Μακεδονίας” που ψήφισε υπέρ της αλλαγής της ονομασίας της χώρας, έχει επιβληθεί έξωθεν και δεν εκφράζει την βούληση του λαού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στην οποία -μεταξύ άλλων- η Αθήνα επικρίνεται με τον ισχυρισμό ότι αγνόησε την γνώμη του ελληνικού λαού και ότι δεν μιλάει καν για δημοψήφισμα στο θέμα αυτό. 
 
Κατά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, η «ύπαρξη της εκρηκτικής κατάστασης που απειλεί να υπονομεύσει την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, επιβεβαιώνουν επίσης εύγλωττα τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, όπως η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αρχηγού του κόμματος 'Ανεξάρτητοι Έλληνες' Πάνου Καμένου, που τάσσεται κατά της συμφωνία των Πρεσπών, η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση». 
 
«Στις 11 Ιανουαρίου η Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ψήφισε υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε αντιστοιχία με την Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι προφανής, η συνέχιση της έξωθεν επιβαλλόμενης διαδικασίας της αλλαγής με τεχνητό τρόπο της ονομασίας της χώρας με σκοπό τη βεβιασμένη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτό πραγματοποιείται κατά παράβαση της “μακεδονικής” νομοθεσίας. Η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και η γνώμη της πλειοψηφίας του λαού της, που απορρίπτουν την συμφωνία των Πρεσπών, αγνοούνται» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στην ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, ενώ στην ίδια ανακοίνωση, γίνεται αναφορά και στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις, οι οποίες δείχνουν την βαθιά πόλωση της κοινωνίας. 
 
«Ξεκινάμε από το ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σύμφωνα με την παράγραφο 3 της απόφασης 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» αναφέρεται, ενώ σε άλλο σημείο το ρωσικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως «Είναι προφανές ότι ένας παρόμοιος τρόπος επίλυσης των ζητημάτων, που έχουν εθνική σημασία για το μέλλον της χώρας, δεν εκφράζει την βούληση του λαού της και δεν μπορεί να αποτελέσει εργαλείο μιας μακροχρόνιας διευθέτησης του προβλήματος που αφορά στην ονομασία του κράτους».
 
«Την ύπαρξη εκρηκτικής κατάστασης, που απειλεί να υπονομεύσει την σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, επιβεβαιώνουν επίσης εύγλωττα τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα, όπως η αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό του αρχηγού του κόμματος 'Ανεξάρτητοι Έλληνες' Πάνου Καμμένου, που τάσσεται κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, η έναρξη της διαδικασίας για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση» αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ συμπληρώνεται πως «αξίζει να επισημανθεί ότι στην Αθήνα τη συμφωνία των Πρεσπών προωθούν, αγνοώντας την γνώμη των πολιτών της χώρας, ενώ, για δημοψήφισμα στο ζήτημα αυτό που αφορά τα ριζικά εθνικά συμφέροντα, δεν γίνεται λόγος».
 
Σημειώνουν ωστόσο οι Ρώσοι πως σταθερή λύση του προβλήματος που σχετίζεται με την αλλαγή της ονομασίας θα πρέπει να βρεθεί «χωρίς έξωθεν πιέσεις, χωρίς την επιβολή προθεσμιών και προϋποθέσεων, που να βασίζεται στην ευρεία κοινωνική υποστήριξη και αποκλειστικά στο πλαίσιο του δικαιϊκού πεδίου». 
 

Κομισιόν: Η ΕΕ στηρίζει την ιστορική Συμφωνία

 
Στο μεταξύ, την υποστήριξη της EE στη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι παρακολουθεί στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις εθνικές διαδικασίες για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας. Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την τελική έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι η Επιτροπή ποτέ δεν σχολιάζει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στα κράτη-μέλη, αλλά τις παρακολουθεί από κοντά.
 
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Μάγια Κοσίγιαντσιτς ανέφερε ότι «η ΕΕ στηρίζει την ιστορική Συμφωνία» που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ τον Ιούνιο και παράλληλα εξαίρει το πολιτικό κουράγιο και την ηγετική ευθύνη προς την επίλυση μιας από τις πλέον παλαιές διαμάχες της περιοχής.
 
«Είναι μοναδική ευκαιρία να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες του παρελθόντος και να ενισχυθεί η συμφιλίωση στην περιοχή και στην Ευρώπη συνολικά. Τώρα παρακολουθούμε τις εθνικές διαδικασίες που ακόμη χρειάζεται να γίνουν για την εφαρμογή της Συμφωνίας», ανέφερε η Μ. Κοσίγιαντσιτς.
 

Euractiv: Πολύ σημαντικά τα γεωπολιτικά διακυβεύματα της ελληνικής επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών

 
«Τα γεωπολιτικά διακυβεύματα της ελληνικής επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών είναι σημαντικότατα. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει η Ελλάδα να αποτελέσει εμπόδιο στο ευρωατλαντικό μέλλον της ΠΓΔΜ» γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv, και σημειώνει: «Η αποτυχία επικύρωσης της συμφωνίας θα αποτελέσει νίκη για τη Μόσχα και θα υπονομεύσει τη διαδικασία Ευρωπαϊκής διεύρυνσης των Δ. Βαλκανίων».
 
Στη συνέχεια το Euractiv αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ελλάδα μετά την επικύρωση της συμφωνίας από την πΓΔΠ, λέγοντας πως προκάλεσε κυβερνητική κρίση, καθώς ο ηγέτης των ΑΝΕΛ απέσυρε τη στήριξή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Και προσθέτει: Μετά την παραίτηση του Π. Καμμένου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας προχώρησε άμεσα σε αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου με ψηφοφορία την επομένη. Οι ΑΝΕΛ αντιτίθενται στην συμφωνία των Πρεσπών. Μιλώντας για την συμφωνία αλλαγής της ονομασίας, ο Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η χώρα, μέσω των συμμαχιών της, θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ν/Α Μεσόγειο. Για μένα, αυτός είναι ένας εθνικός στόχος», είπε ο Τσίπρας. Αν η συμφωνία των Πρεσπών επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, το νέο όνομα της γείτονος χώρας θα γίνει επισήμως “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και η Ελλάδα θα στηρίξει την προσχώρηση σε ΝΑΤΟ και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. «Ήμουν απόλυτα σαφής έναντι αυτού του εθνικού στόχου, δεν θα υποχωρήσω, δεν θα φοβηθώ, δεν θα λάβω υπόψη το ρίσκο και το πολιτικό κόστος», πρόσθεσε ο Α.Τσίπρας.
 
Πηγές δήλωσαν στο Euractiv ότι εκτός «εκπλήξεων», ο Τσίπρας θα διασφαλίσει τις 151 απαραίτητες ψήφους. Αυτό πρακτικά σημαίνει απλή πλειοψηφία (σε σύνολο 300 βουλευτών), κάτι που θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία και να εγκρίνει τη συμφωνία. «Εκτός απροόπτου, ο Τσίπρας θα λάβει τις αναγκαίες ψήφους», δήλωσε στο Euractiv πηγή πλησίον του θέματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτήν τη στιγμή 145 βουλευτές. Τέσσερις βουλευτές από τους ΑΝΕΛ αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης, η Κ. Παπακώστα, ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, και ο Σ. Δανέλλης, βουλευτής του κεντρώου κόμματος Ποτάμι. Ο τελευταίος, πρώην ευρωβουλευτής που έχει στηρίξει δημόσια τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε στο Euractiv ότι θα ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την αποχώρηση των ΑΝΕΛ ως μια ευκαιρία να ανοίξει τις πόρτα σε προοδευτικές δυνάμεις. Οι ΑΝΕΛ, δεξιό, λαϊκιστικό κόμμα, δεν ήταν ένας φυσικός σύμμαχος αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν τις 10 ψήφους του μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015», σημειώνει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα και φιλοξενεί δήλωση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη που επισημαίνει ότι «Η συμφωνία των Πρεσπών θα αναδιαμορφώσει το πολιτικό τοπίο στη χώρας μας».
 
Το Euractiv θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει ένα κυβερνητικό μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. «Η προοδευτική ώθηση συνάδει με τους στόχους των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών. Σε συνέντευξή του στο Euractiv τον Μάιο του 2018, ο επικεφαλής τους, U. Bullmann προέτρεψε τις ελληνικές προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν κατά της ΝΔ (ΕΛΚ). Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ, αδερφό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, αντιτίθεται και στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν το S&D χαιρέτισε τη συμφωνία αλλαγής της ονομασίας, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Καϊλή, εξέφρασε την απογοήτευσή της», τονίζει το Euractiv.