Εξάλλου το Εργατικό Κόμμα κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα, με την ψηφοφορία να είναι προγραμματισμένη για τις 21:00 ώρα Ελλάδας και το αποτέλεσμά της να αναμένεται να γίνει γνωστό πολύ γρήγορα, γύρω στις 21:15.

Ποια όμως είναι τα σενάρια που διαφαίνονται για το Brexit;

1) Η Μέι θα προσπαθήσει να πετύχει καλύτερη συμφωνία με τις Βρυξέλλες

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενδέχεται να ζητήσει από την ΕΕ να κάνει κάποιες υποχωρήσεις – κυρίως για το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας–και να επιστρέψει στο βρετανικό κοινοβούλιο προκειμένου να προσπαθήσει να περάσει μια νέα, βελτιωμένη συμφωνία για το Brexit. Όμως οι Βρυξέλλες μέχρι στιγμής δεν εμφανίζονται πρόθυμες για υποχωρήσεις και οι Ευρωπαίοι θα χρειαστούν διαβεβαιώσεις ότι, εφόσον προσφέρουν περισσότερα στη Μέι, εκείνη θα μπορέσει να περάσει τη νέα συμφωνία από το κοινοβούλιο.

2) Σκληρό Brexit

«Ο λαός δεν ψήφισε για μια συμφωνία, αλλά για να εγκαταλείψουμε την ΕΕ», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, επικεφαλής της σκληρής ευρωσκεπτικιστής πτέρυγας του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος επανέλαβε ότι «είναι καλύτερο να μην υπάρξει συμφωνία από το να υπάρξει μια κακή συμφωνία».
Η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών τάσσεται κατά του Brexit χωρίς συμφωνία, όμως στην πραγματικότητα δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να το σταματήσουν.

3) Αναβολή του Brexit

Εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο της παράτασης της ισχύος του Άρθρου 50, με τη σύμφωνη γνώμη των 27 χωρών μελών της ΕΕ, κάτι που δεν είναι βέβαιο. Από την πλευρά των Βρυξελλών περίπου 100 ευρωβουλευτές δήλωσαν χθες Δευτέρα έτοιμοι να στηρίξουν ένα τέτοιο αίτημα του Λονδίνου, όμως με δεδομένο ότι τον Μάιο πρόκειται να διεξαχθούν ευρωεκλογές, η παράταση που θα δοθεί στη Βρετανία δεν μπορεί να ξεπεράσει την 30η Ιουνίου, οπότε θα συγκληθεί το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

4) Εκλογές

Αν η κυβέρνηση της Μέι ηττηθεί κατά τη σημερινή πρόταση μομφής έχει περιθώριο 14 ημερών για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, κηρύσσονται πρόωρες εκλογές.

Στόχος των Εργατικών είναι πρωτίστως η διεξαγωγή εκλογών, για τον λόγο αυτό άλλωστε κατέθεσαν και την πρόταση μομφής. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν εμφανίζεται βέβαιος ότι το κόμμα του θα κερδίσει σε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες και έχει δεσμευθεί να διαπραγματευθεί μια καλύτερη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, κάτι που προϋποθέτει βέβαια την καθυστέρηση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα χάσει στη σημερινή ψηφοφορία. Μπορεί τον Δεκέμβριο βουλευτές του κόμματός της, με επικεφαλής τον Ρις- Μογκ, να κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον της Μέι για τον τρόπο που χειρίζεται το Brexit, όμως είναι μάλλον αμφίβολο ότι αυτή τη φορά θα συνταχθούν με το Εργατικό Κόμμα για να την ανατρέψουν, καθώς αυτό θα σημάνει και την κατάρρευση της κυβέρνησης.

5) Νέο δημοψήφισμα

Μέχρι στιγμής η Μέι απορρίπτει την ιδέα ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, το οποίο ζητούν επιμόνως οι υπέρμαχοι της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ με την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό από αυτό του Ιουνίου του 2016. Αντίθετα οι brexiters καταγγέλλουν αυτό το ενδεχόμενο ως «αντιδημοκρατικό». Ένα νέο δημοψήφισμα προϋποθέτει βεβαίως και την αναβολή του  Brexit.