Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, και ενώ η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, έχει διαβεβαιώσει πολλές φορές ότι η λίστα με τα 10.119 ακίνητα που περνούν στο Υπερταμείο θα αναθεωρηθεί, ώστε να εξαιρεθούν τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, το Υπερταμείο, κατέθεσε παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υπέρ της υπουργικής απόφασης Τσακαλώτου για τη μεταβίβαση των ακινήτων.

Στα μέσα Ιουνίου, με υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, δημιουργήθηκε μία λίστα με 10.119 ακίνητα του Δημοσίου, τα οποία επρόκειτο να περάσουν στο Υπερταμείο. Η δημοσιοποίηση της λίστας προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς όταν οι κωδικοί των ακινήτων ταυτοποιήθηκαν, αποδείχθηκε ότι δεν είχε γίνει καμία διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες κι επίσης, ότι ανάμεσά τους βρίσκονται 2.329 μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Πολιτισμού, σε πολλές ανακοινώσεις τους, ουσιαστικά υπονόησαν ότι η λίστα καταρτίστηκε βιαστικά κι έχει λάθη, υποσχόμενα πολλές φορές ότι η λίστα θα αναθεωρηθεί και ότι «δεν θα μεταβιβαστεί κανένα ακίνητο που υπάγεται στις σχετικές εξαιρέσεις» του νόμυο του 2016, στον οποίον βασίστηκε η υπουργική απόφαση.

«Τέσσερις μήνες μετά, δεν έχει δοθεί ο κατάλογος των μνημείων» καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε σημερινή του ανακοίνωση, αλλά και σε προηγούμενες, τέσσερις μήνες μετά τη διαπίστωση ότι στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται και μνημεία:

α) δεν έχει δοθεί, παρά τις αιτήσεις του Σ.Ε.Α. ο κατάλογος των μνημείων και
β) δεν έχει προωθηθεί η θεσμική κατοχύρωση της εξαίρεσης των μνημείων με τα συναρμόδια υπουργεία, ΥΠ.ΠΟ.Α  και ΥΠ.ΟΙΚ.,  να εκδίδουν αντικρουόμενες ανακοινώσεις σχετικά με την έκδοση ή μη Υ.Α. ρητής εξαίρεσης των ταυτισμένων ακινήτων από την μεταβίβαση, και χωρίς επίσης να διευκρινίζεται αν η εξαίρεση θα αφορά και το φλέγον θέμα της διαχείρισης των μνημείων και πολιτιστικών κτηρίων. 

«Εντός των επόμενων ημερών η εξαίρεση» λέει το ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, μία απλή ανάγνωση του εγγράφου της παρέμβασης που άσκησε η ΕΕΣΥΠ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, επιβεβαιώνει και για κάποιον που δεν γνωρίζει νομικά, ότι δεν εκφράζει κάποια άποψη, μόνο τάσσεται υπέρ των θέσεων του Δημοσίου.

Προσθέτουν δε, ότι ούτε στο κείμενο του νόμου της ΕΕΣΥΠ (άρθρα 196 και 209 του ν. 4389/2016), ούτε στην υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούνιο ( ΦΕΚ 2320/Β'/19.6.2018), γίνεται λόγος για «αυτόματη» μεταβίβαση των ακινήτων. Αντιθέτως, γίνεται λόγος για έναρξη διαδικασίας ελέγχου και ταυτοποίησης των ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών και τους συναρμόδιους φορείς, οι οποίες αφού ολοκληρωθούν, θα καταλήξουν στην τελική λίστα των ακινήτων που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Τα μη εξαιρούμενα ακίνητα και μόνον αυτά μπορούν να μεταβιβαστούν (με μεταγραφή και όχι αυτόματα) στην θυγατρική εταιρεία του υπερταμείου, δηλαδή την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ), επισημαίνουν οι κύκλοι του υπουργείου.

Και καταλήγουν πως επί της ουσίας αυτό που συμβαίνει είναι ότι, κατόπιν κλήσης της από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η ΕΕΣΥΠ παρεμβαίνει υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει και η ίδια ότι καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει συντελεστεί και ότι το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κ.λπ. από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ. Ενώ, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας ελέγχου που προβλέπει ο νόμος για όλα τα ακίνητα, έχει ήδη εισηγηθεί την εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που υπέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.