Ο Άλεξ Σιφουέντες Βίγια, ένας Κολομβιανός βαρόνος των ναρκωτικών που συνεργαζόταν με τον Ελ Τσάπο από το 2007 ως το 2013 όταν ο Μεξικανός κρυβόταν σε απομονωμένα ράντσα στα βουνά Σιέρα Μάντρε,  έκανε τη δήλωση αυτή σήμερα στη διάρκεια της κατάθεσής του στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης όπου εκδικάζεται η υπόθεση κατά του Ελ Τσάπο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι είχε ενημερώσει τις αμερικανικές αρχές σχετικά το 2016.

Ο Σιφουέντες κατέθεσε ότι αρχικά ο Πένια Νιέτο είχε ζητήσει 250 εκατομμύρια δολάρια από τον Ελ Τσάπο, προτού τελικά συμφωνήσει στα 100 εκατομμύρια. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν στον Πένια Νιέτο τον Οκτώβριο του 2012, λίγο μετά την εκλογή του στην προεδρία του Μεξικού.

Λίγο αργότερα ο Γκουσμάν δήλωσε στον Σιφουέντες ότι έλαβε ένα μήνυμα από τον Πένια Νιέτο στο οποίο του έλεγε ότι δεν χρειάζεται να κρύβεται πια.
Ο Γκουσμάν, 61 ετών, θεωρείται επικεφαλής του μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα, το οποίο σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς είναι αυτό που εισάγει τα περισσότερα ναρκωτικά στις ΗΠΑ. Η δίκη του Ελ Τσάπο ξεκίνησε στο Μπρούκλιν τον Νοέμβριο μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ από τις μεξικανικές αρχές.

Όταν συνελήφθη ο Γκουσμάν το 2016, ο Πένια Νιέτο έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Αποστολή εξετελέσθη».


Ο Πένια Νιέτο διετέλεσε πρόεδρος του Μεξικού από τον Δεκέμβριο του 2012 ως τον Νοέμβριο του 2018, με τη δέσμευση να αντιμετωπίσει τα καρτέλ ναρκωτικών και τη βία που μαστίζει τη χώρα. Ωστόσο δεν κατάφερε να βελτιώσει την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα, ενώ ουσιαστικά συνέχισε την πολιτική της χρήσης του στρατού για την αντιμετώπιση της βίας, την οποία υιοθέτησε το 2006 ο προκάτοχός του Φελίπε Καλντερόν όταν κήρυξε την έναρξη του πολέμου κατά των ναρκωτικών.
Το 2017 καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ, 29.168 ανθρωποκτονιών στο Μεξικό, ο υψηλότερος από το 1997 οπότε ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία.