Ο Πούτιν μιλώντας στις σερβικές εφημερίδες Večernje Novosti και Politika επέκρινε τις προσπάθειες της Δύσης να ενισχύσει την κυριαρχία της σε μια περιοχή την οποία η Μόσχα θεωρεί εδώ και δεκαετίες ότι βρίσκεται στη δική της σφαίρα επιρροής.

«Η πολιτική των ΗΠΑ και κάποιων άλλων δυτικών κρατών στα Βαλκάνια που επιχειρούν να επιβάλουν την κυριαρχία τους στην περιοχή αποτελεί έναν σοβαρό αποσταθεροποιητικό παράγοντα», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αυτό τελικά θα ενισχύσει τη δυσπιστία και την ένταση στην Ευρώπη, αντί να ενισχύσει τη σταθερότητα», εκτίμησε.

Ο Πούτιν, που παραχώρησε τη συνέντευξη αυτή λίγο πριν από μια προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, επέκρινε επίσης «την καταστροφική» πολιτική του ΝΑΤΟ να επιχειρεί να επεκταθεί στην ιστορικά ρευστή περιοχή των Βαλκανίων.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι θεωρούμε την επέκταση του ΝΑΤΟ απομεινάρι του Ψυχρού Πολέμου, μια στρατιωτική και πολιτική στρατηγική που είναι καταστροφική και βασίζεται σε λάθος πληροφόρηση», κατέληξε. 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ, δηλώσεις έκανε σχετικά και ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ:

«Πρώτη φορά ακούω ότι η έκκληση στην εφαρμογή της απόφασης του Σ.Α. μπορεί να θεωρηθεί ως προσπάθεια παρεμπόδισης στην επίλυση του ζητήματος που αφορά η κάθε απόφαση. Εννοώ τις αποφάσεις που ξεκίνησαν την όλη διαδικασία διαμεσολάβησης του ΟΗΕ για τη διευθέτηση της ονομασίας της Μακεδονίας, μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων».

Και στη συνέχεια:

«εμείς δεν παίρνουμε θέση κατά της ονομασίας που τελικά ανακοινώθηκε (…) Πάντα στηρίζαμε ενεργά το διάλογο, τασσόμασταν υπέρ μιας λύσης με τρόπο που να ήταν αποδεκτός από τις κοινωνίες, τους λαούς και βέβαια τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Μακεδονίας».

Σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, αμφισβήτησε τη νομιμότητά της: 

«Βάζουμε ερωτήματα κατά πόσο ήταν νόμιμη αυτή η διαδικασία και αν ξεκινά από την επιθυμία να βρεθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ή αν ξεκινά από την επιθυμία των ΗΠΑ να σύρουν τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο γίνεται πιο γρήγορα ώστε να τερματίσουν κάθε επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Αυτό είπαμε»

«Εμείς εκείνο που θελουμε είναι να γίνεται σεβαστή η θέση του Σ.Α. και αυτό σημαίνει ότι η λύση θα πρέπει να είναι νόμιμη. Όταν όμως η ονομασία επικυρώνεται από έγγραφο που υπογράφεται όχι στο επίπεδο που απαιτείται από το Σύνταγμα, τότε αναρωτιόμαστε κατά πόσο είναι νόμιμη η όλη αυτή διαδικασία. Όταν λοιπόν μας κατηγορούν για “θανάσιμα αμαρτήματα” για όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στα Βαλκάνια, αναρωτιόμαστε πώς προσεγγίζουν οι δυτικοί συνάδελφοί μας αυτή την ξεδιάντροπη εκστρατεία που ξεκίνησε η Δύση παραμονές του δημοψηφίσματος όταν προσωπικά επικεφαλής κυβερνήσεων της Ε.Ε., ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ.α. καλούσαν από τα Σκόπια τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. μέσω της αλλαγής της ονομασίας. Αυτό το ερώτημα έθεταν και όχι το ερώτημα για μια ονομασία που θα συμφιλιώσει τις δυο πλευρές. Θεωρώ ότι είναι προφανές το βρώμικο αυτής της προσέγγισης».