Η Aegean Boat Report καταγράφει το χρονικό της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης πρόσφυγες οι οποίοι προσπάθησαν να περάσουν από τις τουρκικές ακτές στη Σάμο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα τετράχρονο κορίτσι.

Στις 01:30 τα ξημερώματα της Τρίτης μια βάρκα στην οποία επέβαιναν 54 πρόσφυγες -ανάμεσά τους 24 παιδιά- ξεκίνησε από το Κουσάντασι της Τουρκίας με προορισμό τη Σάμο. Κανένας από τους επιβάτες δεν φορούσε σωσίβιο.

Στις 02:20 επικοινώνησαν με διασώστες. Η κατάσταση περιγραφόταν ως ήρεμη και υπό έλεγχο.

Στις 03:30, όπως αναφέρουν πρόσφυγες που επέβαιναν στο σκάφος σε τουρκικά ΜΜΕ, τους πλησίασε ένα μικρό σκάφος στο οποίο υπήρχαν δύο άνδρες με μαύρες στολές και μάσκες, οι οποίοι τους ανάγκασαν να τους δώσουν το μπιτόνι βενζίνης που υπήρχε στη βάρκα και τους ρυμούλκησαν στις τουρκικές ακτές. Προσπάθησαν, επίσης, να χτυπήσουν το σκάφος για να το βυθίσουν.

Στις 03:40 η κατάσταση έγινε κρίσιμη καθώς η βάρκα άρχισε να μπάζει νερά, επικράτησε πανικός και πρόσφυγες έπεφταν στο νερό. Τότε το σκάφος με τους κουκουλοφόρους απομακρύνθηκε από το σημείο με κατεύθυνση προς Σάμο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των επιβαινόντων.

Στις 03:42 η βάρκα βυθίστηκε και ενημερώθηκε η τουρκική ακτοφυλακή.

Στις 03:52 η διοίκηση της τουρκικής ακτοφυλακής αναφέρει ότι ελικόπτερο του ναυτικού εντοπίζει τη βάρκα.

Στις 04:20 φτάνει στην περιοχή το πρώτο σκάφος της τουρκικής ακτής και αρχίζει η επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετέχουν ένα ελικόπτερο και ακόμα δύο σκάφη. Το τετράχρονο κοριτσάκι ανασύρεται νεκρό.

Συνολικά 47 άνθρωποι περισυλλέγησαν από τη θάλασσα, ένας από αυτούς ήταν ήδη νεκρός. Ένα μικρό κορίτσι ηλικίας τεσσάρων ετών έχασε τη ζωή του, καθώς η βοήθεια έφτασε πολύ αργά για αυτή…

Μαρτυρία για δολοφονική επίθεση της ελληνικής ακτοφυλακής

Ωστόσο, δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu δίνει διαφορετική διάσταση στην υπόθεση. Το πρακτορείο επικαλείται τον πατέρα του νεκρού τετράχρονου παιδιού, ο οποίος αναφέρει ότι η ελληνική ακτοφυλακή επιτέθηκε στους ανθρώπους που βρίσκονταν στη βάρκα.

«Υπήρχαν  πολύ δυνατά κύματα. Στην αρχή νομίζαμε ότι ήρθαν να μας σώσουν. Μας είπαν να σταματήσουμε τη μηχανή της βάρκας και με ένα σκοινί έδεσαν τη βάρκα τους στη δική μας. Στη συνέχεια ξεκίνησαν να μας κάνουν κύκλους. Ήταν τόσο απάνθρωπο, προσπάθησαν να μας σκοτώσουν. Κατάφερα να σώσω τα δύο παιδιά μου αλλά δεν κατάφερα να σώσω το άλλο».