Όπως τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ, το κόμμα του καταψηφίζει την κυβέρνηση γιατί:

  • Εξαπατά το λαό με τις υποσχέσεις για τις καλύτερες μέρες που έρχονται στη μεταμνημονιακή εποχή, την ίδια ώρα που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει πολιτική μνημονίου διαρκείας, πολιτική ματωμένων πλεονασμάτων στα χρόνια που έρχονται”.
  • Αφού φόρτωσε στον λαό ασήκωτα βάρη, τον καλεί να πανηγυρίσει γιατί δεν θα γίνουν νέες πρόσθετες μειώσεις και θα επιστραφούν ελάχιστα σε λίγους από τη μεγάλη κλοπή των προηγούμενων χρόνων.
  • “Με θράσος καλεί σε προοδευτική συμπαράταξη ενάντια στη σημερινή νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΕΕ, ενώ εφάρμοσε από το 2015 όλες τις αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες όπως τις λέει, κοινοτικές κατευθύνσεις και εισέπραξε με χαρά τα εύσημα της Μέρκελ στην Αθήνα”.
  • “Καλεί σε συστράτευση με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία για “να φράξουμε δήθεν τον δρόμο στην άκρα Δεξιά, κρύβοντας την τεράστια ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων που με την αντιλαϊκή πολιτική τους βοήθησαν τα ακροδεξιά εθνικιστικά κόμματα να ψαρεύουν σε θολά νερά”.
  • “Καλλιεργεί την αυταπάτη ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ μπορεί να αλλάξει σήμερα και να γίνει φιλολαϊκή.
  • “Αναλαμβάνει το ρόλο του σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, μετατρέποντας την Ελλάδα σε στρατιωτικό στόχο και εμπλέκοντας το λαό όλο και βαθύτερα στο επικίνδυνο κουβάρι των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα που έχουν συμφέροντα και παρεμβαίνουν στην περιοχή”.

“Καταψηφίζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών και συνολικά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αλυσοδέσει τους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων στη φυλακή του ΝΑΤΟ, στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», με αξιοποίηση του επικίνδυνου αλυτρωτισμού και του αντιδραστικού εθνικισμού. Πρόκειται για μια κατάπτυστη συμφωνία, την οποία θα πληρώσουν ακριβά οι λαοί των Βαλκανίων, με πρώτο από όλους τον ελληνικό λαό” τόνισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση “που δεν τολμά να προχωρήσει ούτε καν σε στοιχειώδεις υπερώριμους αστικούς εκσυγχρονισμούς, όπως η απλή και ανόθευτη απλή αναλογική, ο ουσιαστικός, απαραίτητος σήμερα πλήρης διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας, η πλήρης κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, έτσι ώστε αυτοί να αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους άλλους πολίτες, η κατάργηση του προνομίου η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία της Βουλής να αποφασίζει για την ποινική δίωξη των υπουργών”.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση γιατί καλλιεργεί τη μείωση των απαιτήσεων και ευθύνεται για την ηττοπάθεια και την απογοήτευση που έχει καλλιεργήσει στα λαϊκά στρώματα.

Την καταψηφίζει ακόμα γιατί η κυβέρνηση “παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως η κυβερνητική συνεργασία της με το ακροδεξιό εθνικιστικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ του Καμμένου έδωσε αέρα στα πανιά της ακροδεξιάς ρητορικής, ενίσχυσε και ενισχύει την εξοικείωση ενός τμήματος του λαού μας με αντιδραστικά οπισθοδρομικά μορφώματα, άνοιξε το δρόμο για παραπέρα συντηρητικοποίηση, αντιδραστικοποίηση τμημάτων του λαού, αφού ο λαϊκισμός, ο έρπον φασισμός τέτοιων θέσεων, βρήκαν έδαφος πρόσφορο εξαιτίας και της ανέχειας, της φτώχειας, της ανεργίας, των μνημονίων, της κρίσης, της διαφθοράς που ακολούθησε και αυτή η κυβέρνηση, συκοφαντώντας αρχές, αξίες, και οράματα της αριστεράς”

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για “θράσος” καθώς εμφανίζεται ως αντίπαλος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής την ίδια στιγμή που προχωρά στη μείωση των κρατικών δαπανών για την κοινωνική πολιτική, στον περιορισμό των ελλειμμάτων, στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως ακριβώς και οι προκάτοχοί της.

Επισήμανε ότι “η βελτίωση των δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας απλά αποτυπώνει λογιστικά τη μεγάλη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και στο εισόδημά τους τα προηγούμενα χρόνια” αναφέροντας στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε το σύνολο των λεγόμενων “μνημονιακών” ρυθμίσεων που ψήφισαν οι προηγούμενοι για μισθούς, συντάξεις και φορολογία, κλιμάκωσε την επίθεση ΄που είχαν ξεκινήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους συνταξιούχους, κλιμάκωσε τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα, έφερε τον νόμο Κατρούγκαλου, τον “νόμο-λαιμητόμο”, που οδήγησε σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, σε δραστικές περικοπές στις συντάξεις”.

Ανέφερε ότι παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί “φιλολαϊκής τομής” μετά τον Αύγουστο, “τίποτα απ' όλα αυτά δεν πρόκειται να αλλάξει τη μεταμνημονιακή περίοδο”, καθώς “οι συντάξεις δεν πρόκειται να ανέβουν, οι φόροι δεν θα μειωθούν ενώ προετοιμάζεται νέα μείωση του αφορολόγητου, οι μισθοί δεν πρόκειται να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα, οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία δεν πρόκειται να αυξηθούν”.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι “πληγή για τον ελληνικό λαό” είναι “η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κινείται στον αστερισμό της πολιτικής της ΝΔ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων” όπως και η ενισχυμένη εποπτεία της ΕΕ.