Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως έπραξε ο ίδιος. «Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία. Έχω πλήρη συναίσθηση του καθήκοντος μου.

Είχα κάθε δυνατότητα από το Σύνταγμα να μην πράξω αυτό που έκανα, μπορούσα να κρυφτώ πίσω από τη διαρκή πρόκληση να απευθύνομαι στην αντιπολίτευση και να την καλώ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Δεν θα την κερδίζατε βέβαια… Πήρα όμως το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις διότι η κρισιμότητα των πολιτικών διλλημάτων επιτάσσει καθαρές κουβέντες».

Επίθεση στον «αμήχανο» Μητσοτάκη

«Από την πλευρά της αντιπολίτευσης βλέπω νευρικότητα, σύγχυση, αμηχανία. Πριν από μια εβδομάδα η αντιπολίτευση ζητούσε από εμένα επιτακτικά να ζητήσω αν τολμάω, ψήφο εμπιστοσύνης. Και τώρα που τολμάω, πάλι πρόβλημα έχετε. Είναι ο κύριος Μητσοτάκης που
δεν είχε το πολιτικό σθένος και την πολιτική τόλμη να προκαλέσει αυτός τη συζήτηση, που μας απειλούσε με την πρόταση δυσπιστίας όταν θα ερχόταν η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν τόλμησε να το κάνει».

Έχει μια δυσκολία να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συντελούνται, όταν υιοθετεί ένα αφήγημα, συνεχίζει με αυτό ανεξάρτητα αν αλλάζουν οι συνθήκες. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον είναι σε πολύ δυσκολότερη θέση από αυτή που ήταν πριν. Για αυτό αντί για επιχείρημα και πολιτικό σχέδιο κατέληξε να διαβάζει λιβελογραφήματα και να ρίξει σε πρωτόγνωρο βάθος τον κοινοβουλευτικό διάλογο. Αρνούμαι να πιστέψω ότι είναι αυτό το επίπεδο του. Δεν θέλω να πιστέψω πως αντί να αρθρώσει πολιτικό λόγο διαβάζει την επιφυλλίδα του επιχειρηματία που καθυβρίζει την κυβέρνηση».

Η απάντηση για κυβέρνηση κουρελού

Αναφερόμενος στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί κυβέρνησης κουρελού και πολιτικών ρεταλιών, ο Α. Τσίπρας τόνισε πως υπήρξαν στα χρόνια της κρίσης κυβερνήσεις κουρελού και ζόμπι και επισήμανε ότι καλεί χωρίς κόλπα και ημίμετρα τη Βουλή να αφήσει τον ελληνικό λαό να πάρει ξανά το μέλλον στα χέρια του.

«Προσπάθησα όσο μπορούσα να απευθυνθώ και σε εσάς και τους πολίτες. Η αλήθεια είναι ότι στα χρόνια της κρίσης κυβερνήσεις κουρελού και ζόμπι υπήρξαν, υπήρξαν πρακτικές που δηλητηρίασαν μια ολόκληρη κοινωνία. Οι πρακτικές αυτές είναι εδώ στα επιχειρήματα περί συναλλαγών για βουλευτές στα λόγια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη στάση όλων αυτών που κάνουν κουρελού τη λειτουργία του πολιτεύματος. Ήρθα εδώ χωρίς κόλπα και ημίμετρα. Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, που μάχεται να επιστρέψουμε στην Ελλάδα των πολλών και όχι των λίγων. Θα την οικοδομήσουμε αυτή την Ελλάδα με τη δύναμη του λαού που παίρνει ξανά το μέλλον στα χέρια του».