Στόχος της επίθεσης ήταν μια αμερικανική περίπολος στη Μάνμπιτζ την ώρα που και άλλοι στρατιώτες βρίσκονταν σε διπλανό εστιατόριο, όπου συχνάζουν Αμερικανοί. Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε, ενώ την ευθύνη ανέλαβε το ΙΚ.

Αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται στη Μάνμπιτζ για να στηρίξουν τους Άραβες και τους Κούρδους μαχητές που εκδίωξαν το ΙΚ σχεδόν από ολόκληρη την ανατολική Συρία.

Τον Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να αποσύρουν τους 2.000 στρατιώτες που έχουν αναπτύξει στη Συρία, εξηγώντας ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει «ηττηθεί».

Αρχικά ο Τραμπ σκόπευε να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου αυτού αμέσως, όμως τις τελευταίες ημέρες το χρονοδιάγραμμα της αμερικανικής απόσυρσης έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο ασαφές.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δήλωσε ότι το ΙΚ έχει ηττηθεί και ότι το χαλιφάτο του στη Συρία έχει καταρρεύσει.
Απευθυνόμενος σε 184 επικεφαλής αμερικανικών αποστολών σε όλο τον κόσμο κατά την ετήσια συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον ο Πενς τόνισε: «Χάρη στη γενναιότητα των ενόπλων δυνάμεών μας καταστρέψαμε το χαλιφάτο του ΙΚ (…) Καθώς αρχίζουμε να φέρνουμε πίσω στην πατρίδα τα στρατεύματά μας, ο Αμερικανικός λαός μπορεί να είναι βέβαιος ότι για χάρη των στρατιωτών μας, των οικογενειών τους και του έθνους μας δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στα απομεινάρια του ΙΚ να επανιδρύσουν το μοχθηρό και θανατηφόρο χαλιφάτο τους, ούτε τώρα ούτε ποτέ».

Ωστόσο η χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας προκαλεί νέα ερωτήματα για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, με τους επικριτές της, στους οποίους ανήκουν και μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, να ισχυρίζονται ότι ίσως ενθάρρυνε τους τζιχαντιστές.

Αυτή ήταν τουλάχιστον η έκτη μεγάλη επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ισλαμικό Κράτος σε λιγότερο από έναν μήνα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ενώ πρόκειται για μία από τις πιο αιματηρές για τον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό που βρίσκεται στη Συρία.

Εξάλλου μια πρόσφατη αμερικανική έκθεση ανέφερε  ότι έως και 14.000 μαχητές του ΙΚ βρίσκονται ακόμη στη Συρία και ακόμη περισσότεροι στο γειτονικό Ιράκ, ενώ επεσήμανε ότι αναμένει πλέον να στραφούν στον ανταρτοπόλεμο.

Παράλληλα οι Κούρδοι της Συρίας φοβούνται ότι, αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την περιοχή, η Μάνμπιτζ και άλλες περιοχές που ελέγχουν κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία ενδέχεται να γίνουν στόχος επίθεσης από τουρκικά στρατεύματα, καθώς η Άγκυρα θέλει να εκδιώξει από την περιοχή την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία θεωρεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν. 

Πληροφορίες από al Jazeera, Washington Post, NYT, Reuters