Και τα πέντε μέλη της σομαλικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ που εξαπέλυσαν την επίθεση έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με Κενυάτες αξιωματούχους, ενώ αναζητούνται και τυχόν άλλοι συνεργοί τους.

Από την πλευρά του ο κενυατικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπιστεί όλοι οι αγνοούμενοι, ενώ χθες Τετάρτη το βράδυ είχε επισημάνει ότι  19 άνθρωποι εξακολουθούσαν να μην έχουν καταγραφεί.

Η επίθεση ξεκίνησε περίπου στις 15:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) την Τρίτη. Οι ένοπλοι έριξαν βόμβες εναντίον οχημάτων που ήταν σταθμευμένα έξω από το ξενοδοχείο και στη συνέχεια εισέβαλαν σε αυτό, με έναν από τους τζιχαντιστές να πυροδοτεί τα εκρηκτικά που έφερε.

Εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας του DusitD2 δείχνουν τουλάχιστον τέσσερις βαριά οπλισμένους άνδρες να εισέρχονται στο ξενοδοχείο και να ανοίγουν πυρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες είχαν επισκεφθεί τις τελευταίες ημέρες το ξενοδοχείο.

Η τζιχαντιστική οργάνωση αλ Σεμπάμπ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η επίθεση εξαπολύθηκε «σε απάντηση» στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Η επίθεση διήρκησε πολλές ώρες και στις 23:00 της Τρίτης κυβερνητικός αξιωματούχος της Κένυας ανακοίνωσε  ότι όλα τα κτήρια του ξενοδοχειακού συγκροτήματος έχουν ελεγχθεί και βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. Ωστόσο σποραδικά πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν μία ώρα αργότερα, ενώ και πιο σφοδρές ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν περίπου στις 07:00 το πρωί της Τετάρτης.

Το πεντάστερο ξενοδοχείο DusitD2 διαθέτει 101 δωμάτια και βρίσκεται στο προάστιο Γουέστλαντς, κοντά στην επιχειρηματική συνοικία του Ναϊρόμπι. Διαθέτει σπα και πολλά εστιατόρια. Συνολικά περίπου 700 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το συγκρότημα, ενώ 28 διακομίστηκαν σε νοσοκομείο με τραύματα. Κάποιοι από τους νεκρούς βρίσκονταν στο εστιατόριο Secret Garden, ενώ άλλα πτώματα εντοπίστηκαν στον τρίτο όροφο του ξενοδοχείου.

Μεταξύ των νεκρών είναι και ο Αμερικανός Τζέισον Σπίντλερ, ο οποίος, σύμφωνα με τον αδελφό του, γλίτωσε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Ποιοι είναι οι αλ Σεμπάμπ;

Η ισλαμιστική οργάνωση αλ Σεμπάμπ, που σημαίνει «Οι Νέοι» στα αραβικά, μάχεται κατά της υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Σομαλίας και έχει εξαπολύσει μια σειρά αιματηρών επιθέσεων τόσο στη χώρα τους όσο και σε γειτονικές χώρες. Επιθυμεί να επιβάλει μια αυστηρή εκδοχή του ισλάμ που εμπνέεται από τον Ουαχαμπιτισμό των Σαουδαράβων, ενώ οι περισσότεροι Σομαλοί είναι σούφι. Στις περιοχές που ελέγχει έχει επιβάλει μια αυστηρή μορφή σαρίας, λιθοβολώντας μέχρι θανάτου γυναίκες που κατηγορούνται για μοιχεία και ακρωτηριάζοντας τα χέρια όσων κατηγορούνται για κλοπές.

Με βίντεο που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο του 2012 η οργάνωση δήλωσε πίστη στον επικεφαλής της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι η αλ Σεμπάμπ συνεργάζεται και με άλλες τρομοκρατικές ομάδες στην Αφρική, όπως η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία και η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ένοπλοι μαχητές της αλ Σεμπάμπ εισέβαλαν στο εμπορικό κέντρο Westgate στο Ναϊρόμπι και κράτησαν ομήρους επί 80 ώρες. Συνολικά 67 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση. Δύο χρόνια αργότερα η οργάνωση εξαπέλυσε την πιο αιματηρή της επίθεση στην Κένυα εναντίον του πανεπιστημίου Garissa, όπου σκοτώθηκαν σχεδόν 150 φοιτητές, κυρίως χριστιανοί.
Η κυβέρνηση της Σομαλίας κατηγόρησε την αλ Σεμπάμπ ότι ευθύνεται για την επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό που σημειώθηκε στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου τον Οκτώβριο του 2017 και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 500 ανθρώπους. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στην ανατολική Αφρική, όμως η αλ Σεμπάμπ δεν ανέλαβαν ποτέ την ευθύνη για αυτή.