Την Τετάρτη,ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης τόνισε ότι «χρειάζεται αύξηση στα τιμολόγια η οποία θα είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και δικαιότερη», συνδέοντας τις αναπροσαρμογές με την επικείμενη έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές. Όπως υποστήριξε επίσης, η εταιρεία πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις τιμολογίων καθώς «δεν μπορεί να απορροφά άλλο τις επιβαρύνσεις, αλλά και προκειμένου να έχει μία επιτυχημένη έξοδο δανεισμού στις αγορές».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να μειωθεί και η έκπτωση 15% που απολαμβάνουν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πελάτες της, οι οποίοι και είναι συνεπείς στις πληρωμές τους. Όπως υποστήριξε, η άμεση και η έμμεση αύξηση είναι επιβεβλημένες, λόγω του 1 δισ. ευρώ που επωμίστηκε η δημόσια εταιρεία, όπως η χρέωση για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ, οι δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων, κ.λπ. Επιβαρύνσεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο προκλήθηκαν από κυβερνητικές επιλογές.

Ο Παναγιωτάκης ανακοίνωσε επίσης χθες, ότι οι καταναλωτές που θα επιλέξουν να λαμβάνουν το λογαριασμό τους μόνο ηλεκτρονικά θα έχουν έκπτωση 1 ευρώ ανά λογαριασμό, εκτός της απαλλαγής τους από το 1,24 ευρώ με το οποίο επιβαρύνονται οι πελάτες που λαμβάνουν το λογαριασμό τους σε έντυπη μορφή.

«Η τιμή του ρεύματος αφορά την κυβέρνηση και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει αύξηση. Αυτό είναι σαφές» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

«Κατηγορηματικά, δεν θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα μειώθηκε το 2017 και το 2018 εξαιτίας του ανταγωνισμού. Πλέον, η ΔΕΗ κατέχει μερίδιο 80% και 20% οι ανταγωνιστές. Για αυτόν τον λόγο, η τιμή του ρεύματος έχει μειωθεί», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι τα εμπορικά θέματα, όπως η χρέωση από τη ΔΕΗ των έντυπων λογαριασμών με 1 ευρώ, είναι θέματα των εταιρειών και σε αυτά δεν επεμβαίνει η κυβέρνηση.