Η Φώφη Γεννηματά επιβεβαίωσε την τοποθέτηση που έκανε προ ημερών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στη Δημοκρατική Συμπαράταξη σχετικά με την επερχόμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η στάση της Φ. Γεννηματά διαψεύδει τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΣΥ, Βασίλης Κεγκέρολγου, ο οποίος είχε δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία «Ε βέβαια θα υπάρξει [κομματική πειθαρχία]. Η ΔΗΣΥ είναι ενιαία. Αν η κοινοβουλευτική ομάδα αποφασίσει κάτι αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Ο κ. Θεοχαρόπουλος εξέφρασε τη θέση του αλλά δεν είπε ότι ψηφίζει ή δεν ψηφίζει. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ενιαία τοποθέτηση η οποία θα καλύπτει και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Δ. Κρεμαστινός άφηξσε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας ότι είναι θετικό πως η γειτονική χώρα δεν θα λέγεται πλέον Μακεδονία και επισημαίνοντας πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να αλλάξει η Συμφωνία όταν η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ έρθει στην εξουσία.

«Δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής. Δεν είναι δυνατόν να πω ότι θα ψηφίσω υπέρ χωρίς να το έχω δει, είναι βασικό για να αποφασίσω όχι μόνο εγώ, όλοι μας, η κοινοβουλευτική ομάδα.

Η Συμφωνία αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν θα λέγεται το κράτος αυτό Μακεδονία, η ονομασία θα είναι Βόρεια Μακεδονία, έχει όμως το μειονέκτημα -παρότι έχει γίνει ρηματική διαβεβαίωση πως η γλώσσα και η εθνότητα κτλ. θα είναι όπως εμείς τα θέλουμε- ότι αυτό δεν είναι σαφώς διατυπωμένο στο Σύνταγμα. Τα μισά Σκόπια -ίσως και παραπάνω, η αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τους, λένε ότι θα το αλλάξουν όταν γίνουν κυβέρνηση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το θέμα δεν είναι τόσο απλό … Θα προκαλέσω ή θα προκληθεί στην ΚΟ συζήτηση σε αυτά τα πολύ βασικά θέματα, για να ληφθεί μία σοβαρή απόφαση. Οι αντίπαλοι του Ζάεφ δεν δέχονται την Συμφωνία αυτή την στιγμή, κάποια στιγμή θα γίνουν κυβέρνηση, πλειοψηφίας, υπάρχει κίνδυνος, δεν μπορώ να πω “τι ωραία που είναι”. Αυτό πρέπει να απασχολήσει την ΚΟ μας».

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο Δ. Κρεμαστινςός είχε δηλώσει τον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra», πως μόνο οι Σκοπιανοί θα ήταν κερδισμένοι σε περίπτωση απόρριψης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Άνοιγμα σε ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ δήλωσε ότι μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ανοίγει ο δρόμος για ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα επουλωθούν τα τραύματα που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κόμματα. Εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία.

«Οπωσδήποτε, έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες για έναν διάλογο δύο όμορων χώρων αλλά πρέπει να επουλωθούν και τα τραύματα που υπάρχουν. Ο πρωθυπουργός νομίζω ότι θα έχει την πρωτοβουλία σε αυτό … για μία κατ' αρχήν ιδεολογική συζήτηση. Αν προκύψει κάτι, αυτό θα είναι πολύ θετικό». Ερωτηθείς για το αν αυτό θα συμβεί άμεσα, δήλωσε πως «θα το ευχόμουν, αλλά το βλέπω δύσκολο. Σε προεκλογική περίοδο δεν γίνονται αυτά, αλλά μακάρι».