Μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού την Πέμπτη, αποφασίστηκε ότι οι βουλευτές του κόμματος θα ψηφίσουν κατά συνείδηση στην ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η απόφαση του Συμβουλίου χαρακτηρίζει «υφαρπαγή ψήφου» την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση  ο πρώην βουλευτής του κόμματος, Σπύρος Δανέλλης.

«Το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία. Ταυτόχρονα το Κίνημα μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα».

Τα στελέχη επανέλαβαν την αρχή του Ποταμιού ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτίμησε ότι παρά την απώλεια του Σπ. Δανέλλη, το κόμμα πήγε πολύ καλά στη διήμερη συνεδρίαση της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης.

«Πήγαμε πολύ καλά στη Βουλή, παρά το τραύμα που προσπάθησε να μας επιφέρει μια ξαφνική αλλαγή της τελευταίας στιγμής, της μιας ψήφου. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο, όμως δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση με κραυγές. θα προσπαθήσουμε ακόμη και σ΄αυτήν την καταχνιά να βρίσκουμε κάτι που θα βοηθάει τη χώρα και την πατρίδα. Όχι κατ' ανάγκη το κόμμα κι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα».

Δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του ο Λυκούδης

Οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς πρόκριναν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός την καταψήφισή της, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα τηρήσει ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος έχει τονίσει ότι θεωρεί θετική τη Συμφωνία, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Την Πέμπτη δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι «η συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική και εγώ δεν θα την καταψηφίσω», επισημαίνοντας πως είναι συνεργαζόμενος με το Ποτάμι και το κόμμα δεν μπορεί να καθορίσει τη στάση που θα κρατήσει. Σημειώνεται ότι ο Σπ. Λυκούδης απουσίασε από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις στη Βουλή.