Στην επιστολή οι υπογράφοντες τονίζουν τον ρόλο της Βρετανίας στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ζητούν την παραμονή της στην ΕΕ.
«Χωρίς το μεγάλο έθνος σας αυτή η ήπειρος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα», τονίζουν απευθυνόμενοι στους Βρετανούς. Η Βρετανία συνέβαλε στο να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση μια κοινότητα «ελευθερίας και ευημερίας», προσθέτουν.

«Μετά τη φρίκη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Βρετανία δεν μας εγκατέλειψε. Δέχθηκε τη Γερμανία ως ένα κυρίαρχο έθνος και μια ευρωπαϊκή δύναμη (…) Εμείς ως Γερμανοί δεν το έχουμε ξεχάσει και είμαστε ευγνώμονες», σημειώνουν.
Ωστόσο οι υπογράφοντες υπογραμμίζουν ότι «σέβονται την επιλογή» του βρετανικού λαού που θέλει να αποχωρήσει από την ΕΕ και αν όντως αυτό συμβεί η Βρετανία «θα έχει πάντα φίλους στη Γερμανία και την Ευρώπη».

«Η πόρτα μας θα παραμείνει πάντα ανοικτή», καταλήγουν, εξηγώντας ότι η απόφαση της Βρετανίας είναι αναστρέψιμη.

Στο μεταξύ ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ επεσήμανε χθες Πέμπτη ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου μοιάζει «ολοένα και λιγότερο απίθανο» και γι’ αυτό τον λόγο η χώρα του έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης, στο οποίο περιλαμβάνονται επενδύσεις ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις.

«Σε μια τέτοια κατάσταση είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι η χώρα είναι έτοιμη και να φροντίσει τα συμφέροντα των πολιτών μας. Για τον λόγο αυτό αποφάσισα να θέσω σε εφαρμογή ένα σχέδιο για ένα Brexit χωρίς συμφωνία», εξήγησε ο Φιλίπ.

Τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα εκδοθούν πέντε διατάγματα, τα οποία θα αφορούν τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που ζουν στη Γαλλία και θα επιτρέπουν τη συνέχιση της λειτουργίας σε γαλλικό έαδοφος των βρετανικών εταιρειών σε κάποιους ρυθμιζόμενους τομείς. Επίσης θα αφορούν την ενίσχυση των μέτρων ελέγχου στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, αλλά και την ομαλή λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών.

(με πληροφορίες από: BBC, Times, al Jazeera)