Η συμφωνία κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με τον τίτλο «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η πρόθεση του προέδρου της Βουλής είναι η διαδικασία να προχωρήσει άνετα και όχι με τη στενή ερμηνεία του κανονισμού της βουλής, αναφορικά με την κύρωση των συμβάσεων.

Για τον λόγο αυτόν, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητούν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 12.00. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, στις 17:00 της Δευτέρας. Η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν την Παρασκευή από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η Συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την προσεχή Παρασκευή, ενώ διαμήνυσε για ακόμα μία φορά την ιστορικότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας «βάζει τέλος στην ατολμία και τη φοβικότητα δεκαετιών, στον εθνικισμό, στην κατασπατάληση πολύτιμου διπλωματικού κεφαλαίου για τη χώρα μας, ενώ, ταυτόχρονα, προάγει τη φιλία, τη συνεργασία, την ειρήνη μεταξύ των δύο κρατών, αποτελεί παράγοντα σταθεροποίησης για τα Βαλκάνια, και αναβαθμίζει τον στρατηγικό, πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Βόρεια Ελλάδα γίνεται ξανά κέντρο των Βαλκανίων, αναβαθμίζεται ο ρόλος της ως οικονομικός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, γίνεται σταυροδρόμι εμπορίου, αλλά και πολιτισμού.