Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και νυν πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου, τάχθηκε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας ότι το κόμμα του, που ανήκει στο ΚΙΝΑΛ, θέλει να μπει φρένο στην ένταση που έχει ξεσπάσει για το Μακεδονικό.

Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή.

Υπενθυμίζεται ότι  τον Ιούνιο, το ΚΙΔΗΣΟ είχε τονίσει με ανακοίνωση πως οι προοδευτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ πρέπει να εναντιωθούν ενεργά στον διχαστικό λόγο και την πόλωση.

«Καλωσορίζουμε την απόφαση Αθήνας και Σκοπίων σε ότι αφορά το εκκρεμές ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μέσα από μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ. Παρά τις δεδομένες δυσκολίες, η διέξοδος που δίδεται θα βελτιώσει τη συνεργασία όλων στην περιοχή και θα ανοίξει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης υποδομών, επενδύσεων, βιώσιμης ανάπτυξης, τουρισμού και εμπορίου, σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ευχόμαστε στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ την επιτυχή ολοκλήρωση κάθε απαραίτητου σταδίου που θα οδηγήσει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Ενθαρρύνουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σταθούν αλληλέγγυες σε αυτή την προσπάθεια για ανάπτυξη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων. Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες και των δύο χωρών, να εναντιωθούν ενεργά στο διχαστικό λόγο και την πόλωση. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μία μεγάλη ευκαιρία για ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον για όλους. Μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη».

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά είχε δηλώσει πως εντός της Βουλής η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αλλά «θα υπάρξουν συνέπειες» για όσους πάνε κόντρα στη γραμμή της πλειοψηφίας. Η τοποθέτηση αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί και ως απάντηση στον βουλευτή Δημήτρη Κρεμαστινό, που την Πέμπτη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει τη Συμφωνία, ενώ ανασκεύασε τις δηλώσεις του μετά την τοποθέτηση της Φ. Γεννηματάς.

«Ο Σαμαράς απαίτησε τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση»

Ερωτηθείς για τη σχέση του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «στρατηγικός αντίπαλος της παράταξής μας είναι η συντήρηση και η Δεξιά» και τόνισε ότι μετά την πτώση της κυβέρνησης του και την αντικατάσταση του από τον Λουκά Παπαδήμο, ο Αντώνης Σαμαράς απαίτησε τη συμμετοχή του ακροδεξιού ΛΑΟΣ.

«Η κυβέρνηση συνεργασίας που ακολούθησε την πτώση της κυβέρνησής μου συμπεριέλαβε όλες τις δυνάμεις που δέχτηκαν να συνεργαστούν. Εγώ ζήτησα τη συμμετοχή όλων για να μη διακινδυνεύσουμε την υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών και την πορεία της χώρας.

Όσον αφορά δε τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ, αυτό ήταν απαίτηση του κ. Σαμαρά. Με αυτά τα δεδομένα τώρα, θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση μου. Το σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε σκληρά, με αυτοκριτική διάθεση αλλά και πάθος να φτιάξουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη που μας αξίζει. Που θα πατάξει τον πελατειασμό, θα δημιουργήσει ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό, θα καταπολεμήσει τις ανισότητες, θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα.

Σκόπιμη και η εθνική συνεννόηση. Αλλά και η συζήτηση περί εθνικής συνεννόησης θα αποκτήσει περιεχόμενο αν τα θέματα είναι πολύ συγκεκριμένα και δεν αναιρούν τις ιδεολογικές διαφορές. Η αλλαγή της χώρας είναι το διακύβευμα για μια βιώσιμη πορεία. Για να μην ξαναζήσουμε μια κρίση. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε με το Κίνημα Αλλαγής και γι’ αυτό επισημαίνουμε την επιτακτική ανάγκη αλλαγής πορείας, για τον ελληνικό λαό και τη χώρα».