Ο Ομάρ Φαγιάντ, ο κυβερνήτης της πολιτείας Ιδάλγο δήλωσε ότι τουλάχιστον 71 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 76 ακόμη τραυματίστηκαν.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Τλαχουελιπάν στην πολιτεία Ιντάλγο όταν κάποιοι άνοιξαν μια τρύπα στον αγωγό. Εικόνες που τραβήχτηκαν πριν την έκρηξη δείχνουν έναν μεγάλο πίδακα να υψώνεται στον ουρανό. Δεκάδες άνθρωποι είχαν σπεύσει στο σημείο για να προσπαθήσουν να γεμίσουν δοχεία με πετρέλαιο όταν έγινε η έκρηξη.
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Μεξικού (Pemex) επιβεβαίωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε εξαιτίας της  απόπειρας κλοπής καυσίμου.

«Πολλοί άνθρωποι έσπευσαν στο σημείο με δοχεία εξαιτίας των ελλείψεων στα καύσιμα», δήλωσε ο Μάρτιν Τρέχο, ένας κάτοικος της πόλης, την ώρα που αναζητούσε τον γιο του που είναι μεταξύ των αγνοούμενων.

Η κλοπή καυσίμων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε κάποιες περιοχές του Μεξικού, με την κυβέρνηση να καταγγέλλει ότι η πρακτική αυτή κόστισε πέρυσι στη χώρα περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Μεξικού Αντρές  Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου με την ανάπτυξη χιλιάδων πεζοναυτών για τη φύλαξη των πετρελαιαγωγών, ενώ παράλληλα έχει αλλάξει τον τρόπο διανομής καυσίμων. Η πολιτική αυτή όμως έχει οδηγήσει πολλές περιοχές να εξαρτώνται από τα βυτιοφόρα για την παράδοση  πετρελαίου και έχουν αναφερθεί εκτεταμένες ελλείψεις καυσίμων και μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα κυρίως στις πολιτείες Χαλίσκο, Μιτσοακάν, Μεξικό, Ιντάλγο, Γκουαναχουάτο και Κερετάρο.