Ένταση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν την ακύρωση της Συμφωνίας.  Άτομα που φορούσαν κουκούλες και αντιασφυξιογόνες μάσκες πέταξαν αντικείμενα και καπνογόνα προς την πλευρά των ΜΑΤ, που απάντησαν με χημικά.

Η αστυνομία εκτιμά ότι στη συγκέντρωση βρέθηκαν περίπου 60.000 άτομα, ενώ αναφέρει ότι για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία 253 από τις Αφίδνες, 71 από την Ελευσίνα και 2 από την Κρήτη.  Σύμφωνα με την ενημέρωση υπάρχουν δέκα αστυνομικοί τραυματίες.

Αστυνομικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ ανέφεραν ότι οι ακροδεξιοί προκάλεσαν τα επσιόδια. «Η εκτίμησή μας είναι ότι τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. Ήταν αδύνατο να παρεισφρήσουν στη συγκέντρωση αντιεξουσιαστές, από τα Προπύλαια, όπου είχαν πραγματοποιήσει αντισυγκέντρωση. Οι αντιεξουσιαστές αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσής τους κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι τα δακρυγόνα και η προβοκάτσια δεν πρόκειται να κάμψουν τον λαό που μένει όρθιος για τη Μακεδονία. «Τα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι και θα είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Όποια προβοκάτσια κι αν σοφιστούν, όσα δακρυγόνα κι αν ρίξουν ο λαός μένει όρθιος για τη Μακεδονία», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «διαδήλωση για τη δημοκρατία».


Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Ά. Γεωργιάδης, έκανε λόγο για αληθινή προβοκάτσια, υποστηρίζοντας πως αφέθηκαν να δράσουν 50 κουκουλοφόροι, προκειμένου να δικαιολογήσει η αστυνομία τη ρήψη χημικών. «Η ρίψη χημικών σε μια πλατεία με τόσο πολύ πυκνό κόσμο ήταν αληθινή προβοκάτσια. Άφησαν επίτηδες 50 κουκουλοφόρους να πλησιάσουν για να έχουν το πρόσχημα για τα χημικά! Η Κυβέρνηση Σύριζα έδειξε το πραγματικό της αντιδημοκρατικό πρόσωπο. Ντροπή».

Το Μαξίμου τονίζει σε ανακοίνωση του πως , τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής, που προσπάθησαν να εισβάλουν στη Βουλή και προκάλεσαν τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία.

Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι “η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”. Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε. Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα».