φωτογραφίες: George Vitsaras – Menelaos Myrillas – Nick Paleologos / SOOC

Υπό τους ήχους συνθημάτων για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, τη Βόρειο Ήπειρο και τη Μακεδονία, στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν αρκετές χιλιάδες πολίτες για να διαδηλώσουν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την παρουσία ακροδεξιών στοιχείων με κουκούλες αλλά και αρκετών στελεχών της Χρυσής Αυγής, να ωθεί γρήγορα τα πράγματα στα άκρα. Οι διαδηλωτές γέμισαν την πλατεία Συντάγματος, χωρίς ωστόσο να φτάσουν ούτε κατά διάνοια τους στόχους των διοργανωτών, γεγονός που καταμαρτυρά και η μικρή -τελικά- συμμετοχή από την επαρχία.

Την ώρα που ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία και είχαν ξεκινήσει οι ομιλίες στην πλατφόρμα που είχε στηθεί μπροστά στην Ερμού, η ένταση μπροστά στη Βουλή χτύπησε κόκκινο, με δεκάδες κρανοφόρους να εκσφενδονίζουν αντικείμενα, φωτοβολίδες, μπογιές και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Κάποια στιγμή, όπως αποτυπώθηκε στα τηλεοπτικά πλάνα των ίδιων των διοργανωτών, κρανοφόροι και κουκουλοφόροι επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να κινηθούν προς τη Βουλή. Αστυνομικοί ποδοπατήθηκαν και δέχθηκαν δυναμική επίθεση, με τις υπόλοιπες δυνάμεις να απαντούν με εκτεταμένη χρήση χημικών, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το πλήθος προς την πλατεία Συντάγματος.

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα τα επεισόδια συνεχίζονταν με μικρά «διαλείμματα», με τις ομιλίες να ολοκληρώνονται ταχέως, και τα πούλμαν για την επαρχία να ξεκινούν για το ταξίδι της επιστροφής, ακόμα και πριν την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου. Σύντομα η πλατεία Συντάγματος άδειασε, με μερικές δεκάδες κουκουλοφόρους να παραμένουν και να παίζουν «κλεφτοπόλεμο» με την αστυνομία, η οποία τους ώθησε προς την οδό Ερμού, όπου συνεχίστηκαν τα επεισόδια.

Παράλληλα, σε αρκετές φωτογραφίες και εικόνες τηλεοπτικών καναλιών εμφανίστηκαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με προεξέχοντα τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έκανε και δήλωση μπροστά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια. Εκτός του πρώην αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ του πλήθους διακρίθηκαν και μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά και ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος. Η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών οργανώσεων αποτυπώθηκε και με χρυσαυγίτικα και φασιστικά συνθήματα και σύμβολα να «κοσμούν» αρκετα σημεία της Αθήνας.

Δολοφονική επίθεση σε φωτορεπόρτερ και συνεργείο της ΕΡΤ

Αξίζει να σημειωθεί πως, μεταξύ των επεισοδίων, ομάδα κουκουλοφόρων δεν δίστασε να επιτεθεί σε συνεργείο της ΕΡΤ και να χτυπήσει με κλωτσιές και ρόπαλα ΄τον φωτορεπόρτερ Κώστα Νταντάμη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και να διακομιστεί στον Ερυθρό Σταυρό. «Μου φώναζαν φέρε την κάμερα, δεν την έδωσα και άρχισαν να με χτυπούν και να με βαράνε. Ξεκίνησαν γύρω στα 2-3 άτομα και μετά μαζεύτηκαν κι άλλοι. Μου έκλεψαν τον εξοπλισμό» κατήγγειλε ο φωτορεπόρτερ.

«Βίαιη επίθεση από ακραία στοιχεία δέχτηκε συνεργείο της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη που εκείνη την ώρα κάλυπτε τα γεγονότα» αναφέρει η ΕΡΤ σε ανακοίνωσή της.

Η ΕΡΤ «καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη επίθεση, η οποία αποτελεί ευθεία βολή στη δημοκρατία και την ελευθεροτυπία».

«Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν τρομοκρατούνται. Αντιθέτως, αυτά τα φαινόμενα ενδυναμώνουν τη βούλησή τους να παρέχουν αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες» αναφέρει η ΕΡΤ σε ανακοίνωσή της.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχεί που προκύπτει από την καταγγελία της Ένωση Φωτορεπόρτερ για τον ξυλοδαρμό του φωτορεπόρτερ με κατσαβίδι και ρόπαλα και την κλοπή του εξοπλισμού του, το γεγονός πως οι κουκουλοφόροι είχαν προσχεδιάσει την επιθεση σε συγκεκριμένους φωτορεπόρτερ.
 
«Στην έρευνα των γεγονότων το ΔΣ της ΕΦΕ έλαβε γνώση για ομάδες ανθρώπων, με μαύρα ρούχα, ελληνικές σημαίες και σήμα με τον δικέφαλο αετό στα ρούχα τους, που είχαν μαζί τους φωτογραφίες από φωτορεπόρτερ. Προφανώς εγείρονται υποψίες ότι η σημερινή επίθεση μπορεί να είναι προσχεδιασμένη και οι συνάδελφοι φωτορεπόρτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις να είναι στοχοποιημένοι» αναφέρουν συγκεκριμένα.

Ακόμη, σύμφωνα με το News 247, στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ασκληπιού, μαχαιρώθηκε άνδρας και του έκαψαν τη μοτοσικλέτα, ενώ τις φλόγες παραδόθηκε και αυτοκίνητο επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια για τα παραπάνω.

Σημειώνεται ακόμη πως από το μένος των διαδηλωτών δεν γλίτωσε ούτε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, που υποστήριζε το συλλαλητήριο. Η πρώην δημοσιογράφος κινήθηκε μέσα στον κόσμο, και όταν έγινε αντιληπτή, αρκετοί άρχισαν να την βρίζουν και να κινούνται προς το μέρος της, με αποτέλεσμα να σπεύσει να βρει καταφύγιο στο ξενοδοχείο «Αμαλία». 

Η συμμετοχή

Περί τα 300 λεωφορεία αφίχθησαν τελικά στην Αττική από τα 3.000 που διέρρεαν οι διοργανωτές πως αναμένονται από την επαρχία, με τον αριθμό των διαδηλωτών να προκύπτει ανάλογος. Η αστυνομία έκανε λόγο για 60.000 ανθρώπους, οι διοργανωτές για πολλαπλάσιο αριθμό, με την πραγματικότητα ωστόσο να φαίνεται να επιβεβαιώνει τους πρώτους. Το γράφημα του jodi για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο προκύπτει αποκαλυπτικό:

https://jodi.graphics/wp-content/uploads/2019/01/syllalhthrio-kosmos.gif

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας:

«Από ώρα 14:00 σήμερα (20-01-2019) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εξήντα χιλιάδων (60.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής λαμβάνει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική (326) λεωφορεία, από τα οποία (253) από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, (71) από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας και (2) από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης».

Κατά την ΓΑΔΑ, ο απολογισμός από τις συγκρούσεις της αστυνομίας με τους διαδηλωτές είναι τουλάχιστον 25 τραυματίες αστυνομικοί, περί τις 12 προσαγωγές, με επτά από αυτές να μετατρέπονται σε συλλήψεις.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. Ήταν αδύνατο να παρεισφρήσουν στη συγκέντρωση αντιεξουσιαστές, από τα Προπύλαια, όπου είχαν πραγματοποιήσει αντισυγκέντρωση. Οι αντιεξουσιαστές αμέσως μετά το τέλος της συγκεντρωσης τους κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Βολές Μαξίμου για ακροδεξιά – Περαιτέρω κάλυψη από τη Νέα Δημοκρατία που ζητά… παραιτήσεις

Τα επεισόδια και εικόνες που έλαβαν χώρα στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν στο στόχαστρο του πρωθυπουργού, που με σκληρή του ανακοίνωση απάντησε στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την «εκτεταμένη χρήση βίας» της αστυνομίας.

«Η ΝΔ σήμερα δεν είδε ακροδεξιούς να επιτίθενται με πέτρες και ρόπαλα σε αστυνομικούς για να εισβάλουν στη Βουλή. Δεν είδε τους δεκάδες τραυματίες αστυνομικούς. Δεν είδε ότι για άλλη μία φορά η Χρυσή Αυγή έκλεψε την παράσταση. Δεν είδε ότι ακραία στοιχεία αμαύρωσαν το συλλαλητήριο. Είναι λυπηρό για τη ΝΔ και τους δημοκράτες ψηφοφόρους της, που η ηγεσία της τυφλωμένη από αντιπολιτευτικό μένος, ταυτίζεται με τους ακραίους της Χρυσής Αυγής και δε βρίσκει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

Λίγο νωρίτερα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση που χτύπησε «χωρίς αφορμή» τους «εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές», ζητώντας παράλληλα τις παραιτήσεις της υπουργού και της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη.

«Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών. Οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Από τη μεριά της, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, αναρωτήθηκε  σε tweet της εάν «θα καταδικάσει ο κ.Μητσοτάκης τις σημερινές βίαιες επιθέσεις ενάντια σε αστυνομικούς, φωτορεπόρτερ ακόμα και στελέχη της ΝΔ ή επειδή προέρχονται από ακροδεξιούς κάνει πως δεν βλέπει; «Όταν εκτρέφεις το τέρας…» Θα καταδικάσει η ΝΔ την ακροδεξιά βία, με 24 τραυματισμένους άνδρες της ΕΛΑΣ που προστάτευσαν το ελληνικό Κοινοβούλιο;».

«Η κυβέρνηση υπέγραψε αυτή τη συμφωνία απέναντι στο εθνικό αίσθημα, και χωρίς διακομματική συναίνεση. Σήμερα δεν δίστασε να επιτεθεί με χημικά σε εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές. Ανάμεσά τους ήταν οικογένειες, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι. Να γνωρίζουν όλοι ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν σήμερα στο Σύνταγμα. Και τα οποία είχαν ως μόνο στόχο να διαλύσουν το συλλαλητήριο» προειδοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανακοίνωσή του λίγη ώρα αργότερα.