Το Ποτάμι έχασε το δικαίωμα να εκπροσωπείται ως Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή, καθώς η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά, το αφήνει με λιγότερους από πέντε βουλευτές, αριθμός απαραίτητος για να εκπροσωπείται εντός Κοινοβουλίου.

Ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, δήλωσε ότι αποχωρεί καθώς είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε αντίθεση με τους Θεοδωράκη, Λυκούδη, Μαυρωτά. Ευχαρίστησε τους ανθρώπους του κόμματος και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει η απαραίτητη δυναμική από τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου.

«Με μεγάλη λύπη ανακοινώνω την αποχώρησή μου από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και την ανεξαρτητοποίησή μου. Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, να ομιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου τα κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό ζήτημα.

Ευχαριστώ τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και όλους τους ανθρώπους του κόμματος με τους οποίους συνεργάσθηκα και εύχομαι οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου να βρουν τη δυναμική που χρειάζεται η χώρα».

Ο παράγοντας Θεοχαρόπουλος

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Γρ. Ψαριανός, τη θέση του Γ. Αμυρά ενδέχεται να πάρει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, που διεγράφη την Κυριακή από το Κίνημα Αλλαγής. «Ενδέχεται να ενταχθεί στο Ποτάμι, δεν το αποκλείω», αποκάλυψε ο βουλευτής του Ποταμιού, προσθέτοντας ότι ο Θ. Θεοχαρόπουλος βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε επικοινωνία με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Όπως ανέφερε ο Γρ. Ψαριανός ίσως να υπάρξουν αποτελέσματα εντός της ημέρας ώστε να έχει εκπροσώπηση το Ποτάμι στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής που συνεδριάζει το απόγευμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής, τα κόμματα που δεν έχουν τουλάχιστον πέντε βουλευτές, δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στις Επιτροπές.

Καταγγέλλει πολιτική δωροδοκία

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος δήλωσε ότι του προτάθηκε να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση που θα καταψήφιζε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπογράμμισε πως δεν γίνεται να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο ένα δημοκρατικό κόμμα.

«Μου προτάθηκε να είμαι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να καταψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση μου ήταν αρνητική γιατί τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση με πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Από την άλλη, μου διαμηνύθηκε ότι αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει το ΝΑΙ, θα υπάρξει διαγραφή. Είναι φανερό ότι ένα προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι».

Η ΔΗΜΑΡ επισημαίνει σε ανακοίνωση της πως είχαν ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ των όσων προβλέπει η συμφωνία, χωρίς να παραγνωρίζουν ότι η Συμφωνία είναι προϊόν συμβιβασμού.

«Από την πρώτη στιγμή, θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος, αποτελούν τα αδιαμφισβήτητα θετικά στοιχεία της συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, είναι η εθνική γραμμή. Αποτελεί  έναν συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά. Βέβαια, η ρηματική διακοίνωση, η οποία συνοδεύει τις πρόσφατες αναθεωρήσεις που συντελέστηκαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, εκτός του ότι πιστοποιεί ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, διευκρινίζει ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γειτονικής χώρας ανήκει στη νοτιοσλαβική οικογένεια γλωσσών».