Σειρά επιθέσεων σημειώθηκε την Κυριακή από φασιστικές ομάδες του εθνικιστικού «συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία» σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, με τουλάχιστον τρεις διασταυρωμένες επιθέσεις σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.
 
Όπως κατέγραψε το Omniatv, στις 15:38, καθώς ο δημοσιογράφος κάλυπτε το συλλαλητήριο για ξένα μέσα ενημέρωσης στα οποία εργάζεται, μια οργανωμένη φασιστική ομάδα, τουλάχιστον 5 ατόμων, επί της οδού Πανεπιστημίου στη συμβολή με Κριεζώτου, αναγνώρισε τον Θ. Ιακόμπι ως συνεργάτη της Ανζελίκ Κουρούνης, φωνάζοντας: «εσύ δεν είσαι αυτός που έκανε το ντοκυμαντέρ για τη Χ.Α.;» και του επιτέθηκε χτυπώντας τον με γροθιές στο πρόσωπο. Κατόπιν οι φασίστες ανάγκασαν τον Θ. Ιακόμπι να διαγράψει αρχεία από το κινητό του και κατέστρεψαν το δημοσιογραφικό μαγνητόφωνό του.
 
Σημειώνεται πως ο δημοσιογράφος Θωμάς Ιακόμπι συνέγραψε και συσκηνοθέτησε το ντοκυμανταίρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση», ενώ τη Δευτέρα έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο από την επίθεση που ανακτήθηκε από τον κατεστραμμένο εξοπλισμό του, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το Omniatv:
 
– «Εσύ δεν είσαι που έκανες το ντοκιμαντέρ ρε;» «Εσύ δεν είσαι που τράβαγες το ντοκιμαντέρ για την Χρυσή Αυγή (…) σβήστο τώρα, σβήστο» [αναφερόμενος σε αρχεία που είχε καταγράψει στο κινητό του].
– «Άσε με λιγάκι να το κάνω αυτό…το σβήνω. Σταμάτα να με τραβάς», ακούγεται να λέει με δυσκολία ο δημοσιογράφος που δέχεται συνεχώς γροθιές και χτυπήματα.
– «Σβήστο τώρα, τώρα προχώρα ρε». «Θα το κάνω τώρα». «Σβήστο προχώρα, πάρε το κινητό», ακούγεται να φωνάζει κάποιος άλλος από τους δράστες.
– «Αφήστε με να το κάνω… όχι αυτό είναι το εργαλείο μου. Το σβήνω, αλλά αφήστε με να το κάνω».
– «Τώρα, τώρα» 
– «Δεν μπορώ να αναπνεύσω…το σβήνω, το σβήνω.. αλλά»…
– «Ντοκιμαντέρ για την Χρυσή Αυγή; Ντοκιμαντέρ για την Χρυσή Αυγή;»
– «Αφήστε τον ρε παιδιά…» ακούγεται μια φωνή…
– «Βοήθεια»… «Το κινητό ρε παιδιά»…
– «Ρε μ… έλα εδώ. Τώρα βοήθεια;. Φέρε το κινητό, προχώρα… το κινητό πάρτου, φέρε το κινητό… θα γ…ς».
 
 

Δολοφονικές επιθέσεις σε φωτορεπόρτερ και καταγγελία της ΕΦΕ

 
Αξίζει να σημειωθεί πως, μεταξύ των επεισοδίων, ομάδα κουκουλοφόρων δεν δίστασε να επιτεθεί σε συνεργείο της ΕΡΤ και να χτυπήσει με κλωτσιές και ρόπαλα ΄τον φωτορεπόρτερ Κώστα Νταντάμη, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και να διακομιστεί στον Ερυθρό Σταυρό. «Μου φώναζαν φέρε την κάμερα, δεν την έδωσα και άρχισαν να με χτυπούν και να με βαράνε. Ξεκίνησαν γύρω στα 2-3 άτομα και μετά μαζεύτηκαν κι άλλοι. Μου έκλεψαν τον εξοπλισμό» κατήγγειλε ο φωτορεπόρτερ.
 

 
«Βίαιη επίθεση από ακραία στοιχεία δέχτηκε συνεργείο της ΕΡΤ κατά τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό εικονολήπτη που εκείνη την ώρα κάλυπτε τα γεγονότα» αναφέρει η ΕΡΤ σε ανακοίνωσή της.
 
Σημειώνεται πως επίθεση δέχτηκε και ο φωτορεπόρτερ Λευτέρης Παρτσάλης, με την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας να προχωρά σε επείγουσα καταγγελία, τονίζοντας πως φασιστικές ομάδες μεταξύ των «διαδηλωτών» αναζητούσαν συγκεκριμένους φωτορεπόρτερ, έχοντας μαζί φωτογραφίες τους, γεγονός που καταμαρτυρά το προσχεδιασμένο των επιθέσεων.
 
«Το ΔΣ της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας καταγγέλλει δολοφονική επίθεση «διαδηλωτών», στα πλαίσια του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό ζήτημα στο Σύνταγμα. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει μέσα από πλήρως διασταυρωμένες πληροφορίες, μια ομάδα μαυροντυμένων ατόμων με Ελληνικές σημαίες, που επιχείρησαν να ανέβουν στις σκάλες πέριξ του μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη για να εισέλθουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, επιτέθηκαν σε πέντε φωτορεπόρτερ. Τα στοιχεία των συναδέλφων είναι στην διάθεση του ΔΣ αλλά δεν αναφέρονται στην παρούσα καταγγελία για ευνόητους λόγους.
 
Η επίθεση με ρόπαλα και με κατσαβίδι είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός συναδέλφου, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Τον χτύπησαν στοχευμένα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος και του έκλεψαν τον εξοπλισμό. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι γλίτωσαν με ελαφρά τραύματα από τα χτυπήματα, ωστόσο χάθηκε και εκλάπη μέρος του εξοπλισμού τους.
 
Στην έρευνα των γεγονότων το ΔΣ της ΕΦΕ έλαβε γνώση για ομάδες ανθρώπων, με μαύρα ρούχα, ελληνικές σημαίες και σήμα με τον δικέφαλο αετό στα ρούχα τους, που είχαν μαζί τους φωτογραφίες από φωτορεπόρτερ. Προφανώς εγείρονται υποψίες ότι η σημερινή επίθεση μπορεί να είναι προσχεδιασμένη και οι συνάδελφοι φωτορεπόρτερ που καλύπτουν διαδηλώσεις να είναι στοχοποιημένοι.
 
Το ΔΣ της ΕΦΕ εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή του για τέτοιες φασιστικές ενέργειες. Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να καταδικάσουν την επίθεση και να αναλογιστούν κατά πόσο η δική τους ρητορική συμβάλει σε τέτοια συμβάντα και τέτοιου είδους φασιστικές επιθέσεις κατά ανθρώπων, της ελευθερίας του τύπου και φυσικά της ίδιας της δημοκρατίας.
 
ΤΟ ΔΣ της ΕΦΕ»