του Μηνά Κωνσταντίνου

Το περασμένο καλοκαίρι, μόλις λίγους μήνες μετά τον αρραβώνα του ΚΙΝΑΛ, το Ποτάμι αποφάσιζε να αποχωρήσει από το πολιτικό μόρφωμα της Φώφης Γεννηματά, διαφωνώντας με τον αντιΣΥΡΙΖΑ «ανένδοτο» και την ταύτιση της θέσης του σχήματος με αυτή των ακροδεξιών δυνάμεων και της Νέας Δημοκρατίας για το Μακεδονικό.

Έκτοτε, σε αρκετές δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του αλλά και ανακοινώσεις του ίδιου του κόμματος, το Ποτάμι διαμήνυε πως είναι υπέρ της λύσης και πως θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Αλίμονο αν η ΠΓΔΜ κυρώσει τη συμφωνία και η Ελλάδα την αρνηθεί», «Βλέπω τη συμφωνία των Πρεσπών περισσότερο ως ευκαιρία και λιγότερο ως απειλή», «Το Ποτάμι θέλει να κλείσει το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών», «Η Συμφωνία δίνει τέλος στον αλυτρωτισμό», μερικές μόνο δηλώσεις στελεχών και εκπροσώπων του Ποταμιού τους προηγούμενους μήνες. 

 
Παρά το «καθαρό» σήμα που συντηρούσε στη θέση του για το Μακεδονικό, στα τέλη του 2018 φαινόταν δια γυμνού οφθαλμού πως η στάση του κόμματος άρχιζε να θολώνει. Τις προτάσεις στελεχών του όπως του Γ. Αμυρά και του Γρ. Ψαριανού για συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία που απέρριψε το συνέδριο του κόμματος, συνόδευσαν οι αδιάψευστες δημοσιογραφικές πληροφορίες για εκλογική συμφωνία των δύο βουλευτών με τη Νέα Δημοκρατία. Από κοντά, άλλα «σενάρια» που έκαναν λόγο για συζητήσεις του ίδιου του αρχηγού με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κόμμα ωστόσο παρέμεινε στη θέση της ανάγκης υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποδεχόμενο πως «μία επιλογή πρέπει να συγκρίνεται με τις εναλλακτικές της και όχι με ουτοπίες».
 
Ο καιρός κύλησε. Η αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση και η πυροδότηση κοινοβουλευτικών εξελίξεων με το αίτημα Τσίπρα για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έφεραν σύντομα το Ποτάμι και τον επικεφαλής του προ των ευθυνών αλλά και των δεσμεύσεών τους. Έτσι, στη Βουλή εμφανίστηκε μόνος ο Σπύρος Δανέλλης να στηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών μέσα από την υποστήριξη της κυβέρνησης, κόντρα στη νέα γραμμή του Ποταμιού που πρότασσε (και αυτή πλέον) την ανάγκη πτώσης της κυβέρνησης αντί της λύσης στο Μακεδονικό. Κι όμως, οι επιλογές του Στ. Θεοδωράκη ήταν αυτές που έμελλε να χαράξουν τις σημερινές εξελίξεις.
 
Η απειλή Ψαριανού πως «Αν ο Σπ. Δανέλλης ψηφίσει την κυβέρνηση, ο Στ. Θεοδωράκης και το Ποτάμι δεν ψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και το γκουβέρνο ζορίζεται» έδωσε τον τόνο για την ίδια τη στάση του Ποταμιού, με τον Στ. Θεοδωράκη να επιχειρεί να ισορροπήσει σε δύο βάρκες. Ευρισκόμενος στη μέση της αντιπαράθεσης των δύο μεγάλων κομμάτων, προσπάθησε να πατήσει ταυτόχρονα στη βάρκα της «υπευθυνότητας» για τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, και στην άλλη της καταγγελίας του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Το «τελεσίγραφο» που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στον βουλευτή του, το οποίο και ακολούθησε η διαγραφή του, ήταν για τον Στ. Θεοδωράκη η «χρυσή τομή» που -μάταια- υπέθετε πως βρήκε.
 
Πριν περάσει μια εβδομάδα -και μετά από τις δεσμεύσεις των δύο πως θα παραμείνουν- το πρωί της Δευτέρας Γρ. Ψαριανός και Γ. Αμυράς ανακοίνωσαν και τυπικά εκείνο που γνώριζαν όλοι εδώ και καιρό. Σήμερα, το Ποτάμι καλωσορίζει τη διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, με την ανακοίνωση του κόμματος να δηλώνει πως «δεν μειώνει, όμως, τη δύναμη των απόψεων μας, δεν μειώνει τη δύναμή μας στην κοινωνία. Ίσως, αντιθέτως, δίνει την αφορμή σε κάποιους πολίτες να σκεφθούν και να αποφασίσουν».
 
«Κύριε Δανέλλη αυτό που κάνατε δεν είναι έγκλημα είναι κάτι χειρότερο είναι λάθος. Στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος, ένστικτο, απερισκεψία, στο λάθος όμως υπάρχει σκέψη, υπάρχει μελέτη υπάρχει υπολογισμός» κατηγορούσε τον πρώην βουλευτή του από το βήμα της Βουλής την περασμένη Τρίτη ο Στ. Θεοδωράκης.
 
«Ο Γιώργος Αμυράς λίγο πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών αποφάσισε να εγκαταλείψει το Ποτάμι. Διεκδικεί έτσι να γραφεί στο “δεξιό” πάνθεον, ως ο βουλευτής που διέλυσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποτάμιου» κατηγόρησε, μόλις μία εβδομάδα αργότερα τον έτερο βουλευτή που τον εξέθεσε. 
 
«Ορισμένοι λένε τις τελευταίες ώρες ό,τι: “πάει το Ποτάμι, τέλειωσε”. Και όντως, το προσπαθούν πολύ» δήλωνε μέσα από τηλεοπτικό του μήνυμα το βράδυ της Δευτέρας ο Στ. Θεοδωράκης για τις τελευταίες εξελίξεις. Αληθές, όμως κανένας δεν προσπάθησε γι' αυτό περισσότερο από τον ίδιο…