*vouli*

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, οι συνεδριάσεις θα ξεκινούν στις 10 το πρωί και θα ολοκληρώνονται στις 2 τα ξημερώματα. Της έναρξης της συζήτησης προηγήθηκε η αντιπαράθεση επί των συμμετοχών των βουλευτών, με τον Νίκο Βούτση να προχωράει σε κλήρωση μεταξύ τριών ανεξάρτητων βουλευτών, με τον Σπύρο Δανέλλη και τον Γιώργο Μαυρωτά να καταλαμβάνουν τελικά τις επίμαχες θέσεις. Αίτημα για συμμετοχή είχαν καταθέσει και οι Γιώργος Αμυράς, Γρηγόρης Ψαριανός και Δημήτρης Καμμένος, άπαντες αντίθετοι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, ο πρόεδρος τής Κωνσταντίνος Δουζίνας, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου, αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. «Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «ο πρόεδρoς της Boυλής συγκρoτεί τις επιτρoπές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και των ανεξαρτήτων, με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων τoυ άρθρoυ 29 παρ. 5 τoυ Kανoνισμoύ» και ότι «για να εξασφαλίζεται η συμμετoχή όλων των βoυλευτών και να διατηρείται η κατ' αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».

«Δεν δέχομαι πατερναλιστικές επισημάνσεις και κραυγές ότι δήθεν γίνεται πραξικόπημα» ήταν η απάντηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτσης, στις αιτιάσεις της Χρυσής Αυγής και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την αναμετάδοση του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

«Παρεμβαίνω διότι ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιοι σέβονται τη δημοκρατία, το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν δέχομαι πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνεις ούτε δέχομαι τη ρητορική που επί μέρες υφίσταμαι περί πραξικοπημάτων, περί μεθοδεύσεων κλπ. Όταν μάλιστα όλα αυτά είναι αναπόδεικτα αλλά προβάλλονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων», είπε ο πρόεδρος της Βουλής χειροκροτούμενος από τα έδρανα της πλειοψηφίας.

Απευθυνόμενος δε προς τη Χρυσή Αυγή αλλά και στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε: «Πιστεύω πως δεν υπάρχει ίχνος σκιάς περί μεθοδεύσεων και πραξικοπήματος. Λυπάμαι που χρειάστηκε να έρθω στην Επιτροπή να τα πω αυτά. Είμαι υποχρεωμένος να κάνω το παν για να προχωρήσουμε στην ουσία της διαδικασίας. Σταματήστε τις αντιμαχίες περί όνου σκιάς. Το λέω και σε εσάς κύριε πρόεδρε που η σχέση μας έχει διαταραχθεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ν. Βούτσης ανέφερε ότι κατά ευρύτατη πλειοψηφία κρίθηκε στη Διάσκεψη πως οι αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής δεν μπορεί να αφορούν τους «παλαιούς ανεξάρτητους βουλευτές και έχουν πάρει τις θέσεις τους σε διάφορες επιτροπές». Η Διάσκεψη των Προέδρων δε έγινε παρουσία του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου, ενώ η κλήρωση έγινε δια χειρός του Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Κώστα Τσιάρα. Για την κλήρωση οι μόνοι βουλευτές, από τους προσφάτως ανεξαρτητοποιηθέντες, που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή Εξωτερικών και 'Άμυνας ήταν οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης, Γιώργος Μαυρωτάς και Γρηγόρης Ψαριανός. Ο πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι τα πρακτικά της Διάσκεψης των Προέδρων είναι στη διάθεση όσων εκπροσώπων κομμάτων τα ζητήσουν.

Κατρούγκαλος: Προφάσεις εν αμαρτίαις

«Προφάσεις εν αμαρτίαις» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος τα θέματα που έθεσαν επί της διαδικασίας συζήτησης της Συνθήκης των Πρεσπών στην Επιτροπή, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ κατέθεσε τη ρηματική διακοίνωση στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπως και ζητήθηκε.

«Εμείς ένα πράγμα θέλουμε. Να συζητήσουμε στην Ολομέλεια, όπου ο ελληνικός λαός θέλει να ακούσει από εμάς επιχειρήματα. Όποιος θέλει να ματαιώσει τη συζήτηση αυτή, δεν είναι απλώς εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, που όλοι δικαιούνται να είναι με επιχειρήματα κι όχι με κραυγές, είναι εναντίον της Δημοκρατίας και του Κοινοβουλευτισμού», είπε ο Γ. Κατρούγκαλος. Εξήγησε δε ότι σε κάθε περίπτωση η ρηματική ανακοίνωση του γειτονικού κράτους, μας εξασφαλίζει απολύτως από πλευράς εγγυήσεων του διεθνούς δικαίου, «διότι βάσει του άρθρου 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν μπορείς να προβάλλεις λόγο που ανάγεται στο εθνικό σου δίκαιο για να αναιρέσεις υποχρέωσή σου που απορρέει από διεθνή συνθήκη, όπως είναι η Συνθήκη των Πρεσπών».

Ως προς το αίτημα για την κατάθεση του συνολικού κειμένου του Συντάγματος της γείτονος, ο Γ. Κατρούγκαλος υπενθύμισε ότι σε όλες τις συνταγματικές τάξεις και τη δική μας, οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος δημοσιεύονται με ψήφισμα κατ' εντολήν πάντα του προέδρου της Βουλής – κι αυτή είναι η βασική διάκριση στα δημοκρατικά πολιτεύματα σε σχέση με τα μοναρχικά. Παρέπεμψε στο Ψήφισμα Ζ της αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων από 6-4-2001 για τη σύγκριση. Για διευκόλυνση όμως της Βουλής, όπως είπε, ο Γ.  Κατρούγκαλος δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει ένα συγκριτικό πίνακα για το πώς ήταν τα άρθρα πριν και πώς μετά.

Σχετικώς με το αίτημα κατάθεσης της επιστολής παραίτησης Κοτζιά, ο Γ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής να ήταν σήμερα παρών διότι αυτή η Συνθήκη είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό δικό του επίτευγμα και που κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσε η Ελληνική Δημοκρατία να το διαπραγματευθεί. «Αυτά που πέτυχε για παράδειγμα η Συμφωνία, τα λέει ρητά ο κ. Μέρτζος, ο πρώην πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ότι «κλείνουν πληγές και δεν ανοίγουν άλλες». «Πήραμε, δεν δώσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών», είπε ο Γ. Κατρούγκαλος. Ακόμη τόνισε ότι ο Ν. Κοτζιάς θα μιλήσει στην Ολομέλεια και θα αναφερθεί σε όλα.

Αναφορικώς με θέματα αντισυνταγματικότητας της Συμφωνίας, ο Γ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι σύμφωνα με το άρθρο 100 του Κανονισμού οι ενστάσεις συνταγματικότητας εξετάζονται από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ως προς το θέμα της συνταγματικότητας της γείτονος – όπως το έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος -, ο Γ. Κατρούγκαλος παρατήρησε ότι είναι προφανές πως εδώ εξετάζουμε ζητήματα συνταγματικότητας της δικής μας έννομης τάξης, παρόλα αυτά ανέφερε ότι από τη συνδυαστική ισχύ των άρθρων 26 και 27 της Συνθήκης της Βιέννης δεν νοείται προβολή λόγου του εσωτερικού δικαίου για αντίκρουση υποχρέωσης που απορρέει από Διεθνή Συνθήκη. «Με τη ρηματική ανακοίνωση ρητά μας διαβεβαιώνουν ότι τηρήθηκε η συνταγματική τάξη της» επανέλαβε ο αν. υπουργός Εξωτερικών.

Ως προς το ζήτημα αρμοδιότητας της Επιτροπής, ο Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η ουσία είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ υπενθύμισε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία, που είχε πρακτικά το ίδιο περιεχόμενο, δεν ήρθε ποτέ για συζήτηση και κύρωση στην Ολομέλεια.

«Εμείς σεβόμαστε τη Δημοκρατία και την κοινοβουλευτική αρχή. Θέλουμε να συζητηθεί η Συμφωνία αυτή. Μόνο να κερδίσουμε έχουμε από τη συζήτηση αυτή κι όχι να χάσουμε. Απορώ λοιπόν, ποιοι θέλουν να ματαιώσουν τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Κι αν αρνηθήκατε την τηλεμαχία με τον πρωθυπουργό, κύριοι της ΝΔ, δεν θα θέλατε να υπάρχει τουλάχιστον η συζήτηση στον ναό της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο Γ. Κατρούγκαλος έθεσε ζήτημα ανάγνωσης σχετικώς με τα ζητήματα της συμμετοχής των βουλευτών, όπως αυτά τέθηκαν, καθώς (όπως είπε) το άρθρο 29 παρ. 5 αναφέρεται στη συγκρότηση των Τμημάτων της Βουλής και όχι των Επιτροπών, και προσέθεσε πως το άρθρο 31 παρ. 3 και 5, σε συνδυασμό με το άρθρο 70 και 72 του Συντάγματος, στην πραγματικότητα δίνουν στον πρόεδρο της Βουλής υπερπρονομία να ορίσει τα μέλη των Επιτροπών, όμως προς τιμήν του ο πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε να θέσει σε κλήρωση τα ονόματα των ανεξάρτητων βουλευτών και να διαγραφεί το όνομα του Σπ. Δανέλλη.

Αναφορικά με τα θέματα που επισήμανε ο Πάνος Καμμένος (για το άρθρο 74 παρ. 2), ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι αναφέρονται στην παραπομπή από την Επιτροπή στην Ολομέλεια των νομοσχεδίων. «Αυτό γίνεται πάντοτε στο πλαίσιο της εισηγητικής συμβουλευτικής αρμοδιότητας που έχει Επιτροπή, ακόμη κι αν η Επιτροπή καταλήξει διαφορετικά, που σας διαβεβαιώνω ότι, όπως προκύπτει από τη σύνθεσή της, δεν θα καταλήξει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα που έθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, γιατί δεν έρχεται μαζί με τη Συμφωνία το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος χώρας στο ΝΑΤΟ, ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Για να υπάρξει πρέπει να ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων τη Συμφωνία». «Κι αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας. Αυτό είναι που ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί. Χωρίς πόλεμο να δέχεται μια χώρα να αλλάξει το όνομά της και το Σύνταγμά της και πολλές διατάξεις από αυτό, χωρίς να έχει άλλη υποχρέωση από αυτό που απορρέει από τη διαδικασία» είπε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Το τελικό κείμενο και την επιστολή Κοτζιά ζητά η ΝΔ

Του Γ. Κατρούγκαλου είχε προηγηθεί ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος επισήμανε ότι «η Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας δεν μπορεί να συνεδριάζει για 2η ημέρα, χωρίς να έχουν κατατεθεί από την κυβέρνηση το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του συντάγματος της γείτονος και χωρίς να μπορούν να λάβουν γνώση οι βουλευτές της επιστολής παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Δεν μπορεί η Επιτροπή να βασιστεί μόνο στις τροπολογίες χωρίς να έχει τη συνολική εικόνα του Συντάγματος, με το προοίμιο και όλα του τα άρθρα, είπε, επίσης ο κ. Κουμουτσάκος και χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνεται συζήτηση, σε ένα κενό. «Ένα πολύ μεγάλο μέρος της δικής μας επιχειρηματολογίας διαχρονικά ήταν πως δεν φτάνει μόνο η αλλαγή του ονόματος, αλλά πρέπει αυτό να αλλάξει και στο Σύνταγμα για να υπάρχει βεβαιότητα δικαίου και βεβαιότητα αλλαγής. Δεν μπορεί να συζητάμε για 2η ημέρα στην Επιτροπή, χωρίς να έχουμε το Σύνταγμα» δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ και πρόσθεσε: «αναρωτιέμαι, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται άνετα να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχουν στα χέρια τους το Σύνταγμα; Η ΝΔ το θέτει και θα το θέτει συνεχώς διότι είναι απαραίτητο στοιχείο, προκειμένου να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για το κείμενο που τίθεται προς ψήφιση».

Ο Γ. Κουμουτσάκος σημείωσε, ακόμα, ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής 'Αμυνας είχε κατηγορήσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την ονομασία, σχετικά με την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τόνισε ότι πρέπει να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης του κ. Κοτζιά, για να γίνει γνωστό ποια θέματα περιελάμβανε.

Λοβέρδος: Εμφατική και ανεπιφύλακτη καταψήφιση

«Εκφράζω τη ρητή, εμφαντική και ανεπιφύλακτη άρνησή μας να ψηφίσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι με τον ίδιο τρόπο η ΔΗΣΥ θα πει «όχι» και στην κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ, το οποίο, «με βάση το άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας έπρεπε να έχει κατατεθεί σήμερα στη Βουλή για να κυρωθεί ταυτόχρονα». «To δικό μας όχι είναι εύλογο, εμφαντικό και πατριωτικό», είπε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε παιχνίδι με σκοπό το διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ. «Τις τελευταίες μέρες παίχτηκε ένα παιχνίδι εναντίον μας, στηριγμένο στη στάση ενός βουλευτή που δεν ανήκει πλέον στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, και έως χθες, που πήραμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, παραβλέφθηκε σκοπίμως το γεγονός, πως όλοι οι υπόλοιποι δεκαεννιά βουλευτές μας, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις Μακεδόνες βουλευτές μας, έχουν μία και ενιαία πατριωτική στάση, όπως ακριβώς ταιριάζει στην ιστορία μας. Μια ιστορία που θεμελίωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και έκτοτε διέπει την πολιτική και την εν γένει στάση μας. Παίχτηκε, επαναλαμβάνω, ένα παιχνίδι εναντίον μας, με σκοπό το διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Χτύπησαν, όμως, σε τοίχο. Χτύπησαν πάνω στη συνοχή και τον πατριωτισμό μας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ανδρ. Λοβέρδος είπε ότι οι συνταγματικές διευκρινίσεις για τα θέματα της εθνικότητας και της γλώσσας εκ μέρος της πΓΔΜ, «δεν επηρεάζουν σε θετική κατεύθυνση τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως εν μέρει την επιβαρύνουν περισσότερο».

Ο Ανδρ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι πρέπει η κυβέρνηση να καταθέσει στην εθνική αντιπροσωπεία το κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις του και με τους «εκεί συνταγματικούς νόμους» που το συμπληρώνουν. Αυτό όπως είπε είναι απαραίτητο καθώς «η Ελλάδα δεν μπορεί να κυρώσει και να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αν δεν της είναι απολύτως σαφές ποιο είναι το Συνταγματικό κείμενο της πΓΔΜ», γιατί το συνταγματικό δίκαιο στην πΓΔΜ «δεν διέπεται από ευταξία».

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ επισήμανε επίσης ότι η ελληνική Βουλή καλείται να επικυρώσει τη Συνθήκη των Πρεσπών στο πρωτότυπο αγγλικό κείμενο και όχι τα όσα κατ΄εφαρμογή της ψηφίστηκαν στα Σκόπια, δηλαδή όχι τη ρηματική διακοίνωση ή τις συνταγματικές αλλαγές και τους εφαρμοστικούς νόμους στη χώρα αυτή. Επικαλέστηκε στο σημείο αυτό τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται ο όρος “nationality”. «Όποιον ορισμό κι αν δίνει το Σύνταγμα των Σκοπίων, πριν ή μετά τις πρόσφατες αλλαγές, στην αγγλική υπάρχουν τρεις όροι, για να αποδώσουν τους τρεις διαφορετικούς όρους που έχουμε κι εμείς στη γλώσσα μας: citizenship, ιθαγένεια, nationality, εθνικότητα, όπου ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει κι όπως αισθάνεται, αλλά και ethnicity, εθνότητα. Η συμφωνία, συνεπώς, για να αποδώσει την ιθαγένεια έπρεπε να περιλαμβάνει τον όρο citizenship. Η αναφορά, αντίθετα, στον πιο αυθαίρετο για μια διμερή συμφωνία όρο nationality, δίνει μεγάλες ευχέρειες στους Σκοπιανούς, που θα τις χρησιμοποιήσουν μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ανδρ. Λοβέρδος.

«Δεν υπάρχει πιο σαφής και ασφαλής βάση για να μιλήσουν, ήδη ο Ζάεφ το έκανε, για “μακεδονική” δήθεν μειονότητα στην Ελλάδα. Κι αν έχει μία λογική από την πλευρά τους η μη χρήση του όρου “σλαβομακεδόνες” λόγω της ύπαρξης Αλβανών και άλλων εθνικοτήτων εκεί, ουδείς μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν γίνεται χρήση του όρου «βορειομακεδόνες», αφού η χώρα τους έτσι θα λέγεται, και κατά τη διεθνή πρακτική ο όρος αυτού του είδους συχνά χρησιμοποιείται (Βορειοκορεάτης, Νοτιοαφρικανός κοκ)», παρατήρησε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.

Ως προς τη γλώσσα, ο Ανδρ. Λοβέρδος είπε ότι «ο κατήφορος συνεχίζεται και σε αυτό το ζήτημα τη Συμφωνία των Πρεσπών αφού “η κυβέρνηση της Ελλάδας για να καλυφθεί απέναντι στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και των πολιτών, ανήγαγε σε διεθνή, διμερή συμβατικό κανόνα έναν κατάλογο μεταγραμμάτισης που έγινε στο πλαίσιο του ΟΗΕ το 1977, σύμφωνα με την οποία η γλώσσα της ΠΓΔΜ αποκαλείται “μακεδονική”».

Κλείνοντας ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει την επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, σημειώνοντας ότι δεν θα είναι η επιτομή της αδιαφάνειας και της απόκρυψης στοιχείων, να ζητείται η ψήφος των βουλευτών και να σηκώσουν τη βαριά ευθύνη, ενώ θα αγνοούν βασικά ζητήματα.

Ποτάμι: Στύλωμα της νέας εποχής η Συμφωνία των Πρεσπών

«Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση. Στηρίζουμε τις δικές μας θέσεις ως Ποτάμι, που από το 2014 είχαμε καταθέσει, όχι μόνο στα λόγια. Γιατί το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα της σιγουράντζας, όπως κάποιοι, που όταν έρχεται η ώρα του 'δια ταύτα', την κάνουν γυριστή».

Αυτό τόνισε ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του ψηφίζει υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Γ. Μαυρωτάς χαρακτήρισε τη Συμφωνία ως «το στύλωμα μιας νέας εποχής» και τόνισε ότι το κόμμα του την στηρίζει, γιατί ονειρεύεται μια Ελλάδα εξωστρεφή, πυλώνα της σταθερότητας στη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μια Ελλάδα φοβική και περίκλειστη.  

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που καταλήγει σε συμβιβασμό. Και δεν πρέπει, ούτε να την δαιμονοποιούμε, ούτε να την εξιδανικεύουμε», τόνισε.  

«Το πιο αρνητικό της Συμφωνίας δεν είναι ούτε το όνομα, ούτε η ιθαγένεια, ούτε η γλώσσα ούτε το σύνταγμα. Το πιο αρνητικό είναι η εργαλειοποίηση της συμφωνίας», υπογράμμισε ο Γ. Μαυρωτάς, καταλογίζοντας ευθύνες, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση: Την πρώτη την κατηγόρησε για σκόπιμη προσπάθεια να διεμβολίσει την αντιπολίτευση μέσω της συμφωνίας, ενώ την δεύτερη ότι πάτησε πάνω στα αμφιλεγόμενα σημεία της συμφωνίας για να στεγανοποιήσει κομματικά οφέλη.

«Αυτή η εργαλειοποίηση κατέληξε γρήγορα σε διχασμό, με πατριώτες και μη πατριώτες, με ακροδεξιούς πατριώτες και υπερπατριώτες», σημείωσε ο Γ. Μαυρωτάς.

Νέες βολές Καμμένου κατά της Συμφωνίας

Κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι με την επικύρωσή της, η χώρα μας παραχωρεί στα Σκόπια και το όνομα «Μακεδονία» και τη μακεδονική γλώσσα και την εθνότητα.  

«Αυτές τις μέρες γράφεται πράγματι καινούργια ιστορία και δεν θα είναι δυστυχώς ευανάγνωστη […] Σε περίπτωση που στο μέλλον εγείρει η γείτονα χώρα αλυτρωτικά ζητήματα, δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμένος κατά τη συζήτηση της συμφωνίας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

«Είστε υπέρ ή κατά του Ουράνιου Τόξου; Όταν εγείρει θέμα εθνικής μειονότητας ή φτιάξει τρεις ΜΚΟ και ζητήσει να ιδρυθεί ινστιτούτο μακεδονικής γλώσσας, τι θα κάνει η χώρα; Αυτό να απαντήσετε στον ελληνικό λαό», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, ο ανεξάρτητος βουλευτής, ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή η επιστολή παραίτησης του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

ΚΚΕ: Τα πολιτικά ζητήματα δε λύνονται με διαδικαστικά τερτίπια

Για διαδικαστικά τερτίπια έκανε λόγο από την πλευρά του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας πως «τα πολιτικά ζητήματα λύνονται πολιτικά και όχι με διαδικαστικά τερτίπια. Βρείτε τα με τους φίλους σας τους ΝΑΤΟϊκούς. Εκεί να τα πείτε όλοι».

Σχετικά με τις αντιδράσεις για τη διαδικασία κλήρωσης των ανεξάρτητων βουλευτών, ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι η θέση του κόμματός του, είναι πως, όποιος διαφωνεί με το κόμμα του, παραιτείται και πάει στον λαό.

«Όλα αυτά περί δήθεν ανεξάρτητων βουλευτών, διευκολύνουν τα παζάρια που γίνονται και είναι μεγάλη υποκρισία του ίδιου του συστήματος. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν είναι Κοινοβουλευτική Ομάδα, άρα οι ερμηνείες που δίνονται είναι διάφορες. Στην Ολομέλεια θα κριθούν όλα» ανέφερε.

Αναφορικά με την πρόταση για κλήση του πρώην υπουργού Εξωτερικών στην Επιτροπή, ο Θ. Παφίλης ανέφερε πως δεν έχει αντίρρηση, τονίζοντας πάντως πως δεν έχει και νόημα, καθώς τη συμφωνία όπως είπε, «υπέγραψε και υπερασπίζεται η κυβέρνηση, άρα οι ευθύνες είναι του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και των βουλευτών που την στηρίζουν», ενώ αντίστοιχη στάση τήρησε και για την κατάθεση στη Βουλή της τροποποίησης του συντάγματος των Σκοπίων.

Ένωση Κεντρώων: Αντίθετη στο ξεπούλημα του ονόματος

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης, μίλησε για ευθύνες που έχουν όλοι απέναντι στις νέες γενιές και εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός τους στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας.

«Η Ένωση Κεντρώων αντιτίθεται και μόνο με τη χρησιμοποίηση του όρου «Μακεδονία» σε αυτή τη συμφωνία. Και μόνο για αυτό το παλιόχαρτο διαλύθηκε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι σύμφωνα με το σύνταγμα και τον κανονισμό. Οτιδήποτε άλλο δεν αξίζει στον κοινοβουλευτισμό μας πολιτισμό», κατέληξε.