Επανέρχονται σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών, στο πλαίσιο της δεύτερης «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης. Στις συζητήσεις που θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή οι δανειστές αναμένεται να πιέσουν την κυβέρνηση για επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και άμεση μείωση των κόκκινων δανείων.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr,οι δανειστές φαίνεται να είναι θορυβημένοι και με τις προ ημερών δηλώσεις της Έφης Αχτσιόγλου, που υποστήριξε ότι από την 1η Φεβρουαρίου θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός από 5% έως 10%. Οι δανειστές δείχνουν να βάζουν ως ταβάνι στην αύξηση ένα ποσοστό της τάξης του 7,5%.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις οι συζητήσεις αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών για το «Ελληνικό» και την προκήρυξη για άδεια καζίνο στο χώρο του πρώην αεροδρομίου. Στον τομέα της ενέργειας θα πρέπει σύμφωνα με τους δανειστές, μέσα στο πρώτο τρίμηνο να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των τεσσάρων μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες με βάση τη συμφωνία που έγινε στο τέλος του τρίτου Μνημονίου. Στις αλλαγές στο Δημόσιο η πιο βασική, που είναι η τοποθέτηση ανεξάρτητων γενικών γραμματέων.

Σχετικά με την ελάφρυνση των τραπεζών από μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τραπέζι είναι σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που προβλέπει πώληση κόκκινων δανείων με κρατική εγγύηση. Για την πρώτη κατοικία ετοιμάζεται νέος νόμος που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη και αναμένεται να μειώσει το όριο προστασίας στις 100.000 ευρώ.

Δημοσίευμα του capital.gr αναφέρει πως οι δανειστές επιμένουν στην υπέρβαση του στόχου για τις αποκρατικοποιήσεις, που πέτυχε για πρώτη φορά το ΤΑΙΠΕΔ φέροντας έσοδα ύψους 2,15 δισ. (περιλαμβανομένης της επέκτασης της παραχώρησης του Ελευθέριος Βενιζέλος) έναντι στόχου 2 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση τους τη Δευτέρα με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ,  έγινε παρουσίαση για το που βρίσκεται η κάθε αποκρατικοποίηση και τα προαπαιτούμενα της, χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει κάποια εκκρεμότητα στην μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Ωστόσο, εκτιμήθηκε ότι το άνοιγμα των αποκρατικοποιήσεων του 2019 δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να θέσουν ανοικτά τον προβληματισμό τους για τις αποφάσεις που πρόκειται να λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τις προσφυγές που έχουν γίνει για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

Από το υπουργείο Εργασίας, εκτιμάται ότι το κόστος μιας επαναφοράς των αρχικών ποσών και μάλιστα αναδρομικά ανέρχεται στο ποσό των 24 δισ. ευρώ. Αν και το κόστος, βάσει των μέχρι σήμερα δικαστικών εξελίξεων, ενδέχεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο, κατά μέσο όρο 4,5 δισ. ευρώ το έτος, δείχνει απαγορευτικό για τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Στην περίπτωση που ο επανυπολογισμός κριθεί αντισυνταγματικός, τότε η εφαρμογή της πρώτης απόφασης του ΣτΕ που αφορά την αντισυνταγματικότητα των περικοπών κατά τα 2 πρώτα Μνημόνια, θα καταστεί υποχρεωτική. Στην αντίθετη περίπτωση, συνταγματικότητας της διαδικασίας που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, τότε όλα θα κριθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, από την τελεσίδικη απόφαση για το θέμα των αναδρομικών. Ωστόσο, αυτή δεν αναμένεται νωρίτερα από την επόμενη 4ετία.

Αρνητικός στην επιβολή νέου μνημονίου ο Σεντένο

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε στο Euronews ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί νέο μνημόνιο στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η 20η Αυγούστου του 2018 είναι μια πολύ σημαντική ημερονομία για την Ευρωζώνη, καθώς η Ελλάδα εξήλθε από το τρίτο μνημόνιο. Υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να της επιβληθεί νέο μνημόνιο και εκτίμησε πως μετά από χρόνια θυσιών, περιμένουν οι σκληρές μεταρρυθμίσεις να μεταφραστούν σε ανάπτυξη.