Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει ενημερώσει την Τουρκία για τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει από τη δική της έρευνα για τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Ο Κασόγκι, επικριτής του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δολοφονήθηκε λίγη ώρα αφού εισήλθε στο προξενείο της χώρας του. Στη συνέχεια το πτώμα του φέρεται να τεμαχίστηκε σε μια επιχείρηση την οποία η Τουρκία έχει χαρακτηρίσει «προμελετημένη δολοφονία», ενορχηστρωμένη από τη σαουδαραβική κυβέρνηση.

Το Ριάντ από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στη διάρκεια μιας επιχείρησης που πήγε λάθος, για την οποία ο πρίγκιπας διάδοχος δεν είχε ενημέρωση ή εμπλοκή. Αρχικά, και μόλις είχε γίνει γνωστή η εξαφάνιση του δημοσιογράφου, η Σαουδική Αραβία είχε ισχυριστεί ότι είχε φύγει από το προξενείο ζωντανός.

Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η έρευνα που διεξάγει η Τουρκία ανάγκασε τη Σαουδική Αραβία να παραδεχθεί τη δολοφονία Κασόγκι, ενώ κατηγόρησε τη  Δύση ότι προσπαθεί να συγκαλύψει το έγκλημα.

«Βλέπουμε πώς αυτοί που μιλάνε για ελευθερία του Τύπου στον κόσμο καλύπτουν αυτό το πράγμα όταν βλέπουν χρήματα», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Έχουμε κάνει τις προετοιμασίες για μια διεθνή έρευνα (που θα ξεκινήσει) τις επόμενες ημέρες. Θα προχωρήσουμε στα απαραίτητα βήματα», πρόσθεσε.

Παρά την κοινή έρευνα των τουρκικών αρχών με Σαουδάραβες αξιωματούχους που έχουν αναλάβει τη διαλεύκανση της υπόθεσης στο προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, την οικία του πρόξενου και άλλες τοποθεσίες, δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί τα λείψανα του Κασόγκι.

Η Άγκυρα έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι η εντολή για τη δολοφονία Κασόγκι προήλθε από τα υψηλότερα κλιμάκια της σαουδαραβικής κυβέρνησης και ότι οι Σαουδάραβες πράκτορες που σκότωσαν τον δημοσιογράφο δεν έδρασαν χωρίς την άδεια του Ριάντ. Επίσης η Τουρκία έχει ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να εκδώσει τους κατηγορούμενους για τον φόνο ώστε να δικαστούν από τουρκικά δικαστήρια.

Από την πλευρά του το Ριάντ ανακοίνωσε νωρίτερα τον Ιανουάριο ότι ξεκινά η δίκη των 11 κατηγορούμενων για τον φόνο του Κασόγκι, με τη σαουδαραβική εισαγγελία να έχει ζητήσει πέντε εξ αυτών να καταδικαστούν σε θάνατο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στοιχεία για να αποκαλύψουν αυτούς που ευθύνονται για τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να διατηρηθούν.