Το νομοσχέδιο «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών» εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά τη θετική εισήγηση από την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Περιμένοντας την απόφαση για πρόταση μομφής

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε την Τρίτη από τη Θεσσαλονίκη ότι η ΝΔ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην περάσει από τη Βουλή η συμφωνία, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε το αν θα κατατεθεί πρόταση μομφής από την κυβέρνηση. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία. Διότι για πρώτη φορά η Ελλάδα εκχωρεί επίσημα “μακεδονική” γλώσσα και “μακεδονική” ταυτότητα στους γείτονες, εγκαταλείποντας, με αυτόν τον τρόπο, μια πολιτική δεκαετιών, για λόγους τους οποίους μόνο ο κ. Τσίπρας γνωρίζει.

Η Ν.Δ. θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Θα εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες γιατί η συμφωνία αυτή είναι μια κακή συμφωνία. Και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

«Ανυπομονεί» η κυβέρνηση

Από την πλευρά του, το Μαξίμου υπογραμμίζει ότι ενδεχόμενη πρόταση μομφής θα ήταν κοινοβουλευτικό δώρο για την κυβέρνηση, μια εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε στη Βουλή.

Είναι γνωστό πως ο κ. Μητσοτάκης είναι χορηγός της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, αλλά ότι θα έκανε τέτοιο δώρο δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε. Μια εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, μία δεύτερη νίκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και αυτή τη φορά με τους εναντίον ψηφίσαντες να είναι πολύ λιγότεροι από 148, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί. Ανυπομονούμε.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει στη δημοσιότητα εκτενές κείμενο με απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα που διατυπώνονται από πολίτες και φορείς, γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών:

 

//parltv.live.grnet.gr/webtv/#!light