Σε μια κίνηση που αναμένεται να οξύνει κατά πολύ την κατάσταση στη λατινοαμερικανική χώρα, ο 35χρονος επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Βουλής, Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρύχθηκε «προσωρινός» νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας, σε μία σφόδρα επιθετική κίνηση κατά του Νικολά Μαδούρο. Υπενθυμίζεται πως μόλις στις 11 Ιανουαρίου, ο Ν. Μαδούρο επανεξελέξη για νέα θητεία, με την εκλογική του νίκη να μην αναγνωρίζεται από την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει την Εθνοσυνέλευση και τον χαρακτηρίζει «παράνομο». 
 
Ο Γκουαϊδο προχώρησε σε αυτή την κίνηση μπροστά σε πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του, καθώς από το πρωί διαδηλώνουν χιλιάδες πολίτες στο Καράκας και σε άλλες πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική Μαδούρο. Ο ίδιος υποστηρίζει πως θα κρατήσει την εξουσία και θα την παραδώσει στην επόμενη κυβέρνηση μετά από εκλογές.
 
 
Λίγη μόλις ώρα μετά την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊδό σε πρόεδρο, ο Ντ. Τραμπ έσπευσε να ανακοινώσει πως τον αναγνωρίζει ως «νόμιμο πρόεδρο», ενώ κατά πόδας ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας του Μπολσονάρου, της Κολομβίας, της Χιλής και της Παραγουάης, ενώ σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και η κυβέρνηση του Καναδά, με την ΥΠΕΞ Κρίστια Δρήλαντ να δηλώνει πως η κυβέρνηση Μαδούρο «είναι πλέον μια εδραιωμένη δικτατορία» και τον κάλεσε να παραδώσει την εξουσία. Σημειώνεται ακόμη πως ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, «συνεχάρη τον Γουαϊδό, τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας».
 
Ακόμη, στήριξη στο επιχειρούμενο αυτό πραξικόπημα φέρεται να παρέχει η κυβέρνησης της Αργεντινής και η Γουατεμάλα, ενώ η κυβέρνηση του Μεξικό εμφανίζεται να τηρεί στάση αναμονής, όπως και αυτή της Ουρουγουάης. Σθεναρά υπέρ του Μαδούρο βγήκε ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας, που έγραψε στο twitter «η αλληλεγγύη μας είναι με το λαό της Βενεζουέλας και τον αδερφό μας Νικολάς Μαδούρο, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες στις οποίες οι δαγκάνες του ιμπεριαλισμού επιδιώκουν ξανά να πληγώσουν θανάσιμα την δημοκρατία και την αυτοδιάθεση των λαών της Νοτίου Αμερικής».
 
Από την Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters, η Γαλλία φέρεται να διαβουλεύεται με ευρωπαίους εταίρους για την κατάσταση, χωρίς επίσημη αλλαγή στάσης, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε πως «Ελπίζω όλη η Ευρώ θα στηρίξει ενωμένη τις δημοκρατικές δυνάμεις στη Βενεζουέλα. Σε αντίθεση με τον Μαδούρο, ο Γκουαϊδό έχει τη δημοκρατική εντολή του λαού της Βενεζουέλας». 
 

 

Διακόπτει τις σχέσεις με ΗΠΑ ο Μαδούρο

 
Στο μεταξύ, ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.
 
 
«Εμείς υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ίδια την ύπαρξη της Μπολιβαριανής δημοκρατίας μας» δήλωσε σε οπαδούς του έξω από το προεδρικό μέγαρο ο Ν. Μαδούρο σύμφωνα με το Telesur, ενώ τους παρότρυνε να αντισταθούν «σε κάθε περίπτωση» στην προσπάθεια πραξικοπήματος από τη «φασιστική δεξιά»
 
Παράλληλα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας πειθαρχία, μετά αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος της χώρας και ζήτησε την στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.
 
«Θα θριαμβεύσουμε απέναντι σε αυτό, θα βγούμε νικητές», είπε ο Μαδούρο στους υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό παλάτι Μιραφλόρες στο Καράκας καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα υπέρ ή κατά της κυβέρνησης του Σοσιαλιστική προέδρου, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να διεξάγει πραξικόπημα.
 

Σημειώνεται πως αργό το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Βλαντίμιρ Παντρίνο με ανάρτηση στο twitter δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποκηρρύσουν κάθε πρόεδρο ο οποίος αυτοαναγορεύεται ή επιβάλλεται από «σκοτεινά συμφέροντα».
 

Απειλές των ΗΠΑ κατά Μαδούρο

 
Την ίδια ώρα, η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε τον πρόεδρο Μαδούρο ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εντείνει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο, το χρυσό και να επιβάλει επιπλέον οικονομικές κυρώσεις, αν ασκηθεί βία ενάντια στην αντιπολίτευση της χώρας, διαμηνύοντας ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.
 
«Αν ο Μαδούρο και οι φίλοι του επιλέξουν να απαντήσουν με βία – αν επιλέξουν να βλάψουν οποιοδήποτε μέλος της εθνοσυνέλευσης ή άλλους νόμιμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας βρίσκονται στο τραπέζι για τις ΗΠΑ αναφορικά με τις ενέργειες που θα λάβουν», φέρεται να δήλωσε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.
 
Από κοντά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε τον Νικολάς Μαδουρό να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας.
 
Με ανακοίνωσή του ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Γκουαϊδό καθώς θα συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και θα προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές.
 
«Ο λαός της Βενεζουέλας υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του Νικολάς Μαδουρό», σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
 
«Καλούμε τον Μαδούρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε.