Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Β. Κικίλιας επιβεβαίωσε ότι η ΝΔ δεν θα καταθέσει πρόταση μομφής για να εμποδίσει την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αυτή έχει καταστεί ανενεργή, μετά τη δημόσια τοποθέτηση «πρόθυμων» βουλευτών, επισημαίνοντας πως το κόμμα του συνεχίζει να κρατά στο τραπέζι αυτό το όπλο.

«Μετά τις τελευταίες μέρες που οι “πρόθυμοι” βουλευτές ανακοίνωσαν δημοσίως ότι θα καταψηφίσουν μια τέτοια πρόταση, αυτή έχει καταστεί ανενεργή. Είναι αυτοί οι βουλευτές που εκλέχτηκαν με εντολή να αντιπολιτεύονται και μεταπήδησαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο έναντι ανταλλαγμάτων. Το ερχόμενο χρονικό διάστημα μπορούμε σε κρίσιμα νομοσχέδια να πιέσουμε πραγματικά. Από τη στιγμή που πριν μια βδομάδα οι ίδιοι βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το όπλο της πρότασης μομφής πρέπει να μείνει πάνω στο τραπέζι».

Παράλληλα, υποστήριξε  ότι κατά τη διάρκεια της χηφοφορία της Συμφωνίας, η Ελλάδα θα είναι ξύπνια και θα παρακολουθήσει την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί. «Θα δουν τους βουλευτές οι οποίοι πρόθυμα θέλουν να εκχωρήσουν την ψυχή της Μακεδονίας, να σηκώνονται με το χέρι ψηλά και να λένε “ναι”».

Σχετικά με το περιεχόμενο της Συμφωνίας, εκτίμησε ότι η ζημιά που έχει γίνει είναι ήδη μεγάλη και αυτό οφείλεται στις προσωπικές φιλοδοξίες του Αλέξη Τσίπρα και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

«Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ μιλά για Δημοκρατία της Μακεδονίας για μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Είναι ανυπέρβλητη η ζημιά που έχει γίνει. Θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας πάτησε πάνω στην πολιτική “λαιμαργία” του κ. Κοτζιά που δεν του αρκούσε μια υπουργική θητεία και θέλησε να μείνει στην ιστορία δίνοντας μια οποιαδήποτε λύση. Στη συνέχεια εκμεταλλευόμενος την επιθετικότητα του κ. Καμμένου, εξώθησε τον κ. Κοτζιά σε παραίτηση για να καρπωθεί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τη συμφωνία των Πρεσπών».