Μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής, εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έσπευσαν να δώσουν συγχαρητήρια στις δύο χώρες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, μέσω κοινής του ανακοίνωσης τονίζουν ότι άδραξαν τη μοναδική ευκαιρία και δήλωσαν πως προσβλέπουν στην ένταξη της Β. Μακεδονίας στην Ένωση.

«Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία, δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενς Στόλτενμπεργκ του ΝΑΤΟ, δήλωσε ικανοποιημένος και τόνισε πως προσβλέπει στην ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. «Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».


Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, δήλωσε ότι πρώτα από όλους ο Τσίπρας και ο Ζάεφ έδωσαν τον αγώνα για να επιτευχθεί η Συμφωνία, που αποτελεί ενθαρρυντικό παράδειγμα για αντικειμενικότητα, επιμονή και τόλμη στην πολιτική. Με τη σειρά του τόνισε τη σημασία της ένταξης της Β. Μακεδονίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

«Καλωσορίζω αυτές τις δημοκρατικές αποφάσεις (σε Ελλάδα-Σκόπια). Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας («Republik Nordmazedonien») στο ΝΑΤΟ και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τη Βόρεια Μακεδονία σε αυτόν τον δρόμο. Αυτή η διαδικασία κόστισε πολύ ιδρώτα και κάποιο δάκρυ. Οι υπεύθυνοι στην Αθήνα και στα Σκόπια, πρώτα από όλους ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο πρωθυπουργός Ζάεφ, κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να επιλύσουν επιτέλους τη διαμάχη για το ονοματολογικό. Η Συμφωνία αποτελεί κι ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για αντικειμενικότητα, επιμονή και τόλμη στην πολιτική. Και είναι μια νίκη για τη διπλωματία».

Συγχαρητήρια έδωσε και ο ακροδεξιός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, λέγοντας ότι η «πραγματικά ιστορική» Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο για ένταξη της Β. Μακεδονίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υποστηρίζει ότι Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών πέτυχαν το αδύνατο. «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν – μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο».