Όπως αναφέρει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο  δελτίο οικονομικής δραστηριότητας, μπορεί το 2018 να ήταν το τρίτο κατά σειρά έτος όπου σημειώθηκε ανάπτυξη, αλλά οι εντεινόμενοι κίνδυνοι σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να οδηγήσουν σε «θωράκιση» της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

«Για να καλυφθεί η αποεπένδυση και η απώλεια των εισοδημάτων που προκάλεσε η παρατεταμένη ύφεση, απαιτείται η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, ώστε η Ελληνική οικονομία να θωρακιστεί έναντι της διαφαινόμενης κάμψης της παγκόσμιας οικονομίας, και να επιτευχθούν ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης στο μέλλον. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική αν ληφθεί υπόψη ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στηρίζεται σήμερα πρωτίστως στις εξαγωγές και τον τουρισμό που θα είναι και οι πρώτοι τομείς που θα κινδυνεύσουν από έναν διεθνή κύκλο οικονομικής επιβράδυνσης».

Σύμφωνα με τους βιομήχανους, οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα βοήθησαν στην «ισορροπία» μεταξύ μισθών και παραγωγικότητας, αλλά η επιστροφή στις πολιτικές της εποχής πριν την κρίση, ιδίως στην αγορά εργασίας, θα μπορούσε να είναι καταστροφική.

«Κατά τη διάρκεια της προσαρμογής, η Ελλάδα προχώρησε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, έχοντας πλέον ανακτήσει σημαντικό μέρος των απωλειών ανταγωνιστικότητας. Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα αυτών των μεταρρυθμίσεων ήταν η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ μισθών και παραγωγικότητας, η οποία είναι αναγκαία προκειμένου να μετασχηματιστεί η χώρα σε μια εξωστρεφή οικονομία, προσανατολισμένη στις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων. Για τους παραπάνω λόγους, η επιστροφή στις πολιτικές της εποχής πριν την κρίση, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση και τη λειτουργία των αγορών, ιδίως της αγοράς εργασίας, μπορεί να αποβεί καταστροφική».

Το δελτίο του ΣΕΒ: