Αποχώρησαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των δανειστών μετά από συζητήσεις τεσσάρων ημερών με την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δεύτερης «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης. Στα θέματα που θα συζητηθούν από απόσταση περιλαμβάνεται το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, καθώς δεν υπήρξε απόφαση για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε σχετικά με το θέμα ότι «υπάρχουν λεπτομέρειες που θέλουν δουλειά, αλλά η διαδικασία βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο».

Οι τράπεζες έχουν καταλήξει στην απόφαση να διαμορφώσουν από κοινού το νέο όριο διενέργειας πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, στις 80.000 ευρώ, ωστόσο η κυβέρνηση δεν το έχει δεχτεί και έχει ανακοινώσει ότι προσανατολίζεται στο να δίνει ένα προνοιακό επίδομα στεγαστικού δανείου, δηλαδή να πληρώνει ένα ποσό για το στεγαστικό δάνειο του πολίτη ή νοικοκυριού που έχει πραγματική οικονομική αδυναμία.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία δεν συζητήθηκε στην παρούσα φάση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο προσωρινού παγώματος του συγκεκριμένου μέτρου. Η έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη «μεταμνημονιακή» αξιολόγηση θα δημοσιοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου.