Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, την επόμενη εβδομάδα , αναμένεται να έρθει στη Βουλή το σχετικό Πρωτόκολλο Εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να κυρωθεί. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 29 κρατών – μελών στο NATO θα υπογράψουν το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμμαχία και αυτό θα αποσταλεί στις πρωτεύουσες των χωρών για επικύρωση από τα Κοινοβούλια. Πρώτη θα το επικυρώσει η ελληνική Βουλή και μετά την επικύρωση θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση στα Σκόπια πως η Ελλάδα έχει επικυρώσει τη συμφωνία και το πρωτόκολλο εισδοχής στο NATO.

Η κύρωση της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου Εισδοχής σημαίνει ότι τίθεται σε ισχύ και η συνταγματική μεταρρύθμιση στη γειτονική χώρα, οπότε ενεργοποιούνται και όλες οι αλλαγές στο σύνταγμα. Στη συνέχεια θα ενημερωθούν οι διεθνείς οργανισμοί για την κύρωση της Συμφωνίας και από τις δύο χώρες, ξεκινώντας από τον ΟΗΕ, ενώ σταδιακά αναμένεται να ανοίξουν ενταξιακά κεφάλαια της ΕΕ. Από εκεί και πέρα γειτονική χώρα θα χρησιμοποιεί πλέον και επίσημα την ονομασία  «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», για την αλλαγή του οποίου, με ρηματική διακοίνωση, αναμένεται να ενημερώσει τους διεθνείς οργανισμούς και τα κράτη.

Με την ενεργοποίηση της Συμφωνίας, ξεκινά και η διαδικασία για την αλλαγή του ονόματος στα διπλωματικά, διεθνή αλλά και δημόσια έγγραφα της ΠΓΔΜ. Σχετικά με τα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση, υπάρχει προθεσμία πέντε ετών και ξεκινά να μετράει από την ημέρα έναρξης ισχύος της Συμφωνίας, ενώ για τα δημόσια έγγραφα για εσωτερική χρήση, οι προθεσμίες συνδέονται με την ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ, που αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο.